A belgrádi alapfokú bíróság döntése értelmében, Bratislav Gašić, a Szerb Haladó Párt tagja becsületsértésért és a jó hírnév megsértéséért 200 000 dinárt köteles fizetnie Dragan Šutanovacnak, a Demokrata Párt (DS) elnökének. A Vučić kormány korábbi védelmi minisztere, akinek a kártérítésen kívül a bírósági költségeket is meg kell térítenie, azt állította, hogy Šutanovac lehallgatta Boris Tadićot, Szerbia korábbi elnökét.

Gašić egy interjúban az állította, hogy Šutanovac 2009-ben a védelmi minisztérium vezetőjeként lehallgatókészülékeket vásárolt a Katonai-Biztonsági Ügynökség (VBA) tudta nélkül, s ezekkel a készülékekkel lehallgatta kollégáit, köztük Boris Tadićot, Szerbia akkori elnökét. Gašić még azzal is megvádolta Šutanovacot, hogy kiárusította a Szerb Katonaság vagyonát, méghozzá a Demokrata Párthoz közel álló embereknek, barátainak, rokonainak.

A DS közleményben reagált az ítéletre, s kihangsúlyozta, hogy ez az ítélet, csak egyike azoknak, amelyek végén Šutanovac javára ítélt a bíróság: korábban a DS elnökét felmentették az a vád alól, hogy el akarta titkolni a vagyonát, valamint pert nyert Nikola Virijević, Dobrivoj Budimirović és Radeta Vjerica ellen is, aki – Gašićhoz hasonlóan – hamis dolgokkal vádolta meg Šutanovacot.

Borítókép: Reuters/Marko Đurica