Ugyan ki emlékszik még a tavalyi választási ígéretekre? Milica Knežević, nagybecskereki, tolószékkel közlekedő lány tavaly februárban még azt hitte, hogy kérelme, hogy lássák el felvonóval az egyetemét, megértő fülekre talál. Az illetékesek ugyanis pénzt ígértek a munkálatok elvégzésére.

A felvonó azonban máig sem készült el, s Milica szerint a választási kampány során visszaéltek az állapotával – írta internetes honlapján az N1 televízió. Milica nyolc éve kényszerült tolószékbe, de ennek ellenére teljes életet él. Kajakozás és szörfözés után egy háromezer méteres hegycsúcsra is feljutott, s állítása szerint, neki a csillagos ég sem jelent a határt. S ez így is van, legalábbis addig, amíg meg nem érkezik az egyetemi lépcsőkhöz. Ott ugyanis ahhoz, hogy lehallgassa az előadásait, naponta az egyetemistatársai segítségére szorul. A nagybecskereki Mihajlo Pupin Műszaki Egyetemnek ugyanis, ahova Milica jár, nincs felvonója.

„Tavaly az előadások többségét az egyetem első vagy második emeletén tartották, ami még inkább megnehezítette a dolgomat” – mesélte az egyetemistalány, akinek az egyik pillanatban elege lett az egészből, és egyfajta tiltakozásként egy facebookos bejegyzésben panaszolta el helyzetét.

A lány bejegyzését több mint hatezren osztották meg, s a médiumok érdeklődésére felfigyelve Čedomir Janjić, Nagybecskerek polgármestere megígérte, hogy négymillió dinárt különítenek el a lift beépítésére. A sors úgy hozta, hogy a városi elöljáró éppen a választások előtti kampány ideje alatt szólta el magát, s ezért Milica úgy véli, hogy esetét politikai promócióra használták fel. Azóta a választások lezajlottak, s eltelt egy esztendő, de továbbra sem történt előrelépés az ügyben.

A választásokat követően a polgármester az egyetemnek is küldött egy írásos nyilatkozatot arról, hogy beépítik a felvonót, a munkálatokra fordítandó anyagi eszközökről azonban nem tájékoztatták a felsőoktatási intézményt. Dragica Radosav, a Mihajlo Pupin Műszaki Egyetem dékánja szerint ezen a papíron kívül semmilyen más dokumentumuk sincs a polgármester ígéretéről.

„Ígéretekből viszont nem tudunk megélni” – mondta meg a dékán. Nagybecskerek polgármestere egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy miért nem valósították meg a beruházást, a helyettese viszont a városi televízióban ismét megígérte a felvonó beépítését. Duško Radišić, Nagybecskerek polgármester-helyettese szerint tavaly nem sikerült elkülöníteni a munkálatokhoz szükséges pénzt, de „az idén minden bizonnyal megtalálják a módját annak, hogy megvalósítsák a projektumot, s a munkálatokhoz szükséges anyagi források is a rendelkezésükre álljanak” – nyilatkozta Radišić.

Az N1 információi szerint a tavalyi tervek alapján a tartománynak nyolcszázezer dinárt kellett volna biztosítania a munkálatok elvégzésére, amihez a város még 2,2 millióval járult volna hozzá.