„Nem Saša Janković, hanem a szerbiai polgárok érdekét képviselemˮ – mondta a világ egyik legjobb kosárlabdaedzőjének tartott Dušan Ivković az N1 televíziónak, s hozzátette, az ő meglátása szerint a lemondásban levő ombudsman az alkotmányban foglaltak szerint a legmegfelelőbb ember Szerbia elnöki posztjára. Ivković azt is elmondta, hogy mindössze két hónapja ismeri Jankovićot, de az országban uralkodó félelem, ami minden utcasarkon jelen van, arra késztette, hogy támogassa Jankovićot az elnökválasztáson.

 

Ivkovićot az is motiválta, hogy az újságokban elolvasta Aleksandar Vučić, jelenlegi miniszterelnök nyilatkozatát, amely arról szólt, hogy amennyiben az elnökválasztáson nem a Szerb Haladó Párt jelöltje győz, akkor lemond a kormányfői posztról, mivel nem akarja, hogy kohabitáció (vagyis olyan helyzet, amelyben az elnök és a miniszterelnök különböző politikai irányvonalat képvisel) jöjjön létre.

„Figyelemmel kísérve azokat a vádakat, amelyekkel Saša Jankovićot támadják, egy szimpátia alakult ki bennem az az ember iránt, akit nem ismerek, de aki a támadások ellenére nem engedett a hatalom nyomásának. Ő egy tanult ember, megfelelő munkatapasztalattal, a munkájára soha nem volt panasz, így nem létezik nála megfelelőbb ember Szerbia elnöki posztjáraˮ – mondta Ivković, aki hozzátette, hogy egészen addig teljesen apolitikus volt, amíg a támogatásáról nem biztosította a Ne da(vi)mo Beograd megmozdulást, a NIN-nek pedig arról nyilatkozott, hogy a legalizációs kérvényét Goran Vesićnek, Belgrád városának menedzserének a közbenjárására visszavonták. Ivković szerint Szerbiában lépten-nyomon jelen van a félelem, és az N1-et leszámítva szinte biztos, hogy másik televízióba nem hívják majd meg.

„Egy taxisofőr azt mondta, ha Nikola Tesla megjelenne és ez a hatalom ellen fordulna, egy villanykaróra akasztanák fel és azt híresztelnék róla, hogy mindent ellopott. Amikor kiderült, hogy Jankovićot támogatom, mindent megtettek, hogy lejárassanak, hogy minden rendszernek a haszonélvezője voltam. Engem az Informerben megjelenő írások nem tudnak motiválni, viszont motivál az országban uralkodó állapot.

Szégyellem magam a jelenlegi hatalom miatt, többek között a leköszönő elnök, Tomislav Nikolić miatt is, akit annak ellenére megválasztottak, hogy gyanús körülmények között szerezte a diplomáját és egyetlen idegen nyelvet sem beszél.

Ha nem reagálunk, az országunkat megsemmisítik, kiárusítják. Ebben a pillanatban most a mikrocél Saša Janković. Nem oldjuk meg a problémáinkat Saša Janković elnökké választásával, de vissza kell adni az embereknek a hitetˮ – nyilatkozta Ivković, aki biztos Saša Janković második fordulóbeli győzelmében, és elmondta, hogy Milošević idejében, de akkor is, amikor Dragan Đilas volt a Szerb Kosárlabda-szövetség elnöke, akkor is volontőrként dolgozott, s a saját pénzéből támogatta a válogatott felkészülését.

 

A tévéinterjú teljes változata eredeti nyelven itt megtekinthető:

Ivković: Stidim se ove vlasti, strah je na svakom koraku

Proslavljeni košarkaški trener Dušan Duda Ivković kaže da ne radi u interesu Saše Jankovića, nego u interesu građana Srbije, jer je zaštitnik građana u ostavci, po njegovoj oceni, najbolji čovek za funkciju predsednika onako kako to propisuje Ustav. Ivković je rekao i da se stidi aktuelne vlasti, te da je u zemlji zavladao strah na svakom koraku.