Szerbiában a 2016-os évben átlagban minden másnap történt egy baleset a vasúti átjáróknál – ezekben összesen nyolc ember veszítette életét és hatvanöten megsérültek. Logikusan ebből az következne, hogy az állam igyekszik biztonságosabbá tenni a vasúti átkelőhelyeket, azonban Szerbiában éppen az ellenkezője történik.

Szabadka és Zombor környékén a Szerbiai Vasút nyolc vasúti átkelőhelyen leszerelte a félsorompókat.

A szakértők évek óta figyelmeztetik a közlekedésben részt vevőket és a közlekedésért felelőseket is, hogy Szerbiában a vasútátkelők fekete pontnak számítanak, ahol évek óta emberek veszítik életüket. A 2014. és a 2016. közötti időszakban tizenhét személy halt meg és kilencvenhárom szenvedett sérüléseket. A szakértők hiába hangoztatják, hogy biztonságosabbá kell tenni a vasúti átkelőket, a felelősök szinte a fülük botját sem mozdítják, s ha tesznek is valamit, az sem nevezhető észszerűnek.

Február elején Mali Zvornik közelében súlyos baleset történt, amikor a vonat egy autóbusszal ütközött, de csodák csodájára, szerencsére senki nem halt meg a balesetben (a sérültek száma huszonnégy volt). A Szerbiai Belügyminisztérium adatai szerint tavaly 139 olyan baleset volt, amelyben vonat és gépjármű vett részt. A nyolc halálos áldozatot követelő baleset során hatvanöten megsérültek, az anyagi kárról még most sincsenek pontos adatok.

A felsorolt adatokból kiindulva, és figyelembe véve, hogy 2012. óta folyamatosan nő a vasúti átjáróknál balesetben életét vesztetett emberek száma, minden racionálisan gondolkodó személynek az a következő gondolata, hogy az Infrastruktura železnice Srbija (Szerbiai Vasutak Infrastruktúrája) nevet viselő cég megtette és folyamatosan megteszi azokat az intézkedéseket, hogy az emberek élete biztonságban legyen a vasúti átkelőknél. A legutóbbi intézkedése a vállalatnak az volt, hogy az év elején Szabadka és Zombor környékén nyolc átkelőhelyen leszerelték a félsorompókat. Szerbiában mintegy 5500 kilométeres vasútvonalra 2158 vasúti átkelő jutott, s ezeknek csak az ötödét szerelték fel korszerű jelzésleadóval és biztonságot biztosító készülékekkel, vagyis ezeken a helyeken fény- és hangjelzéssel is figyelmeztetik az autósokat, valamint félsorompó vagy sorompó is található az átkelőhelyen. Az átkelőhelyek 80 százaléka előtt még ma is csak közlekedési jel (András-kereszt és kötelező megállást jelentő tábla) található.

Az Infrastruktura železnice Srbija azzal indokolta a nyolc átkelőhelyen leszerelt félsorompókat, hogy az említett vasútvonalakon csökkent a vasúti közlekedés, de a leszerelésüket törvényes módon végezték, összhangban a vasúti közlekedés szabályaival. Magyarul: ahol levették a félsorompókat, oda az érintett önkormányzatok kitették az András-keresztet és a STOP-táblát is. Ezzel az előírásoknak mind a Infrastruktura železnice Srbija, mind az önkormányzatok minimális szinten eleget tettek, s a jövőben bekövetkező halálos balesetekért már kizárólag a figyelmetlen gépjárművezetők hibáztathatók.

A szerb lapok szerint a Verbász-Zombor vasútvonalon valóban csökkent a napi vasútforgalom. A korábbi tizenkettő vonat helyett csak hét közlekedik ezen a szakaszon. Érdekes, hogy amint a szerb sajtó elkezdett érdeklődni a félsorompók leszereléséről, az Infrastruktura železnice Srbija két helyen (Bukovački salaš és Kljajićevo) visszahelyezte a félsorompókat… A vállalat közölte, hogy a jövőben a többi településen nem tervezik a félsorompók leszerelését. Persze ez nem magyarázat arra, hogy miért kellett egyáltalán leszerelni ott, ahol voltak, és ezzel az autóval, traktorral, motorkerékpárral, kerékpárral közlekedők életét mindennap veszélyeztetni.