Spekulánsok szerezték meg a Vedd el a nyugtát és nyerj elnevezésű nyereményjátékhoz tartozó borítékokat, és az utcákon árulják azokat. Tehát az alvilág is meglátta az üzletet ebben a kezdeményezésben. Minél tovább elhúzódik a borítékhiány a postákon, annál nagyobb lesz a feketegazdaság részesedése ebben a játékban.

 

Belgrádi lakást, autót vagy külföldi nyaralást nyerhetnek azok a szerbiai állampolgárok, akik részt vesznek a Vedd el a nyugtát és nyerj elnevezésű nyereményjátékban – írta pénteki számában a budapesti Világgazdaság című napilap. Meglepően nagy érdeklődést váltott ki a szerb lakosság körében a belgrádi kormány legújabb, az adócsalás visszaszorítását célzó csodafegyvere, a nyugtalottó. A polgárok az áfás pénztárgépi nyugták beküldésével egy nagyszabású szerencsejátékban vehetnek részt. Egy-egy, a postahivatalokban ingyen átvehető, külön erre a célra nyomtatott borítékban tíz darab, egyenként legalább 100 dinár (250 forint) értékű számlát kell beküldeni – részletezte a nyereményjáték szabályait a lap. A csábító nyeremények között a legértékesebb egy fővárosi lakás, de a szerencsés polgárok az ötven Fiat 500L gépkocsi egyikének is a birtokosai lehetnek, hárman két személyre szóló New York-i utazást nyerhetnek, öten pedig Párizsba utazhatnak. A költségeket a költségvetésből és adományokból fedezik.

A Vedd el a számlát és nyerj elnevezésű nyereményjáték február 1-jén indult és április 1-jéig tart. A szerb postaforgalmi vállalat eddig mintegy hétmillió borítékot nyomtatott és bocsátott forgalomba a nyereményjátékhoz. Ezekből a polgárok mintegy hatmilliót át is vettek, március elejéig pedig mintegy négymilliót vissza is küldtek. A nyilvános húzásokat március 11-től hetente tartják, és az állami televízió élőben közvetíti. Talán pusztán a véletlen hozta úgy, hogy a főnyereményt, az elnökválasztás előestéjén, április 1-jén sorsolják ki.

Jól tükrözi a lakosság lelkesedését, hogy a megugró érdeklődés miatt a postákon átmeneti készlethiány alakult ki a borítékokból, a szemfüles spekulánsok pedig pénzért kezdték árulni azokat az utcán. Becslések szerint a szürkegazdaság részaránya Szerbiában eléri a harminc-harminckét százalékot. A leginkább fertőzött ágazat az építőipar és a kereskedelem, de sok a visszaélés az ügyvédi szolgáltatásoknál, a vendéglátásban és az egészségügyben is – írta pénteki számában a budapesti Világgazdaság című lap.