Törvényellenes a Köztársasági Választási Bizottság összetétele, közölte Vesna Rakić Vodinelić, a Szerbia félelem nélkül elnevezésű polgári kezdeményezés egyik képviselője, miután elutasították kérelmüket, hogy a szerb parlament korrigálja a testület összetételét a törvénnyel összhangban.

Vesna Rakić Vodinelić szerint akár fel is oszlathatják a választási bizottságot

A Saša Jankovićot jelölő csoportosulás magyarázata szerint a törvény világosan kimondja, hogy egyetlen párt, vagy koalíció sem adhatja a választási bizottság tagjainak több mint a felét. Jelenleg azonban a KVB állandó összetételének tizenhét tagja közül tizenkettőt az Aleksandar Vučićot jelölő pártok adják, ami több mint kétharmados többség.

Vesna Rakić Vodinelić a választási bizottság ülésén kezdeményezte, hogy üljön össze a parlament és ezt módosítsa a törvénynek megfelelően, de még azt is elutasították, hogy ezt beiktassák a napirendbe, csupán az egyéb témák között vitatták meg. Akkor pedig a KVB elnöke elutasította, hogy szavazzanak a javaslatról, azzal a kifogással, hogy ami egyéb alatt került az ülés napirendjére, arról nem lehet vitázni.

A jogásznő szerint a törvény súlyos megsértéséről van szó, ami akár a KVB feloszlatásához is vezethet, hiszen már maga a tény, hogy az törvényellenes összetételben működik, erősíti a gyanút, hogy a választási eljárás szabálytalan lesz. Ezért a Szerbia félelem nélkül polgári csoportosulás minden jogi eszközt fel fog használni a helyzet korrigálása érdekében – mondta.