Úgy tűnik, folytatása lesz annak a csörtének, amelybe az Orvosok Határok Nélkül (Médecins Sans Frontières-MSF) keveredett a magyar kormánnyal. Ugyanis, miután több lap riportere éppen erre a szervezetre hivatkozva számolt be arról, hogy a szerb-magyar határon illegálisan átkelni próbáló migránsokat a magyar oldalon egyenruhások bántalmaztak, a magyar kormány közleményben cáfolta az MSF munkatársainak állítását, némi sorosozással fűszerezve mondandóját.

Az orvosok fotókkal válaszoltak a vádakra, mintegy bizonyítván, hogy kutyaharapások, rúgások, botozások, öklök nyomait viselik testükön az emberek, akik segítségért fordultak hozzájuk, s akik azt mondták, sérüléseiket magyar egyenruhások okozták.

Ezen túlmenően az Orvosok Határok Nélkül szerdán közleményben szólította fel a magyar hatóságokat, hogy vizsgálják ki, mi is történik a szerb-magyar határon, illetve arra, hogy azonnal fékezzék meg a menekültek elleni erőszakot.

Az MSF leszögezte: a Szerbiában tevékenykedő kollégáik jelentése szerint az elmúlt hónapokban egyre erőszakosabb, kegyetlenebb és megalázóbb bánásmódban volt részük a menekülteknek a magyar egyenruhások részéről. A szervezet tagjai 2016 januárja és 2017 februárja között összesen százhat olyan embert kezeltek, akik így sérültek meg. A közlemény precízen fogalmaz: az orvosok ötvennégy esetben találtak ütésnyomokat, huszonnégy esetben kutyaharapást, tizenöt alkalommal paprikaspray által okozott irritációt és harmincöt egyéb sérülést. Azt is kiemelik, hogy a kiskorúakkal szemben sem voltak kíméletesebbek a bántalmazók, ugyanis a százhat kezelt ember közül huszonkettő még tizennyolc éves sem volt.

Christopher Stokes, az MSF főtitkára arról számolt be: a menekültek elmondása szerint ütötték őket, hogy feküdjenek a földre, ezt követően pedig az egyenruhások bakanccsal taposták meg őket. Olyan esetet is megemlített egyikük, hogy az egyenruhások elvették a menekültek ruháját, és mezítláb indították vissza őket Szerbia felé.

Az MSF által összegyűjtött beszámolók szerint a határon alkalmazott módszerek az elmúlt hetekben egyre jobban eldurvultak. Február 21-én éjszaka állítólag kétszáznegyven embert zavartak vissza Magyarországról Szerbiába. Egy nappal később az Orvosok Határok Nélkül klinikája teljesen megtelt, húszan szorultak orvosi segítségre az ütések miatt.

Stokes úgy látja: erről a helyzetről a csütörtöki EU-csúcson is kellene beszélni.