Igen, a Szerb Haladó Párt kampánystábjában (és, felettébb sajnálatos módon, a Vajdasági Magyar Szövetség vezetésében is…) értékelik ezekben a napokban, hogy mennyire bizonyult jó ötletnek most keddre Szabadkára megszervezni Aleksandar Vučić nagygyűlését. A radikális emlőről sarjadt, de időközben nagyon-nagyon haladóvá vált kormányfő üzemrészleget avatott, munkahelyeket ígért, s arról beszélt, hogy a lehető legnagyobb jólét, talán épp maga a hamisítatlan (és hamisíthatatlan…) Kánaán, ha nincs is még, de lesz, eljön, avagy lehet itt még velünk… Beköszönthet Szerbiában! És nekünk, vajdasági magyaroknak is éppen ez az érdekünk! A kormánykoalíció államfőjelöltje – miután sikerült félreállítania eddigi partnerét és talán leghűségesebb harcostársát, Tomislav Nikolićot, az egyelőre még mindig hivatalban lévő, eddigi köztársasági elnököt – energikusan kezdte kampányát, nyilvánvalóan önbizalmat és eltökéltséget akar felmutatni, amihez pedig nélkülözhetetlen a sikerpropaganda. No, annak pedig vajon mi az alapja? Hát… Hát… Hát bizony a tömegesség és a népszerűség, vagyis erőt kell szemléltetnie; és demonstrálnia kell azt is, hogy kampányának minden helyszínén teltházas sportcsarnokokban mondja el nagy, buzdító beszédeit lelkes közönségének ezrei előtt.

Ne álltassuk magunkat: a szabadkai nagygyűlés nem egy provinciális, vidéki kis kampányfogás volt, hanem az egész országra szóló esemény. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mintsem, hogy Belgrádtól Dél-Szerbiáig folyamatosan posztoltak róla az emberek az összes létező (és létezhetetlen…) internetes közösségi portálon, tehát nyilvánvalónak tűnik az is, hogy foglalkoztatta őket, hogy mi történik a Sportcsarnok sokkal jobb sorsra érdemes falai között.

A Szabad Magyar Szó folyamatosan végigkövetette az eseményeket. Az alábbiakban egy dossziéba rendeztük a Vučić-látogatással kapcsolatban megjelent írásainkat, helyszíni tudósításainkat, összeállításainkat. Kicsit talán abban a reményben is, hogy ezzel egy történet végére végre pontot tehetünk. Persze azt, hogy a történet végén megnyitott az új bekezdésben majd mi vár még ránk, nos, azt ma még korai lenne megjósolni, erre tehát nem is vállalkozunk. Arra viszont nagyon is, hogy összefoglaljuk, mi történt eddig, illetve hogyan zajlottak a keddi események. Honnan kell majd továbblépnünk, honnan kell majd a lehetőségeket megragadnunk, ha alkalom kínálkozik arra…

Szabadkára érkezik Vučić utazó cirkusza

Kedden délután érkezik Szabadkára választási kampánya keretében Aleksandar Vučić kormányfő, államfőjelölt, aki ellátogat a Continental vállalatba, ezt követően pedig a Sportcsarnokban lesz nagygyűlése. Értesüléseink szerint az elnökjelöltet egy kisebb utazó cirkusz kíséri majd, több tucat autóbusszal hozzák híveit a városba.

Három év alatt ötszáz új munkahely Szabadkán

Tizenkétezer négyzetméterrel bővítette a kisbajmoki ipari övezetben lévő üzemét a német Continental – Contitech vállalat, így mostantól húszezer négyzetméteren folyik a termelés. A tervek szerint néhány éven belül elérik a tervezett kapacitás maximális mértékét, ami 1150 foglalkoztatottat jelent. Az üzemben gépjárművekhez szükséges csővezetékeket gyártanak, amelyek kivitelre készülnek, európai gépjárműgyártók számára.

„Ugye, nem haragszol, Pista?”

„Gde si Ištvane?” (Merre vagy, István?) – így köszöntötte Aleksandar Vučić szerb kormányfő Szabadkán a Continental – Contitech gyárüzemének udvarán az őt elsőként üdvözlő Pásztor Istvánt. A kormányfő az új részleg megnyitóján mondott ünnepi beszédében többször is személyeskedő hangnemre váltott, nemcsak Pásztor irányába, hanem újságírónak is „beszólt”, név szerint is említve néhányukat.

Így készült a „szabadkai tömeg” az SZHP-nagygyűlésre

Voltak már olyan helyi rendezvényen a szülővárosukban, ahol senkit sem ismertek? Nem, nem egy Omega-koncertre gondolunk, hanem mondjuk az aktuális miniszterelnök elnökválasztási kampányrendezvényére. Ha van olyan szabadkai ember, aki ezeket a sorokat olvassa, annak ideteszünk egy videót, ami egy, a szabadkai közlekedési helyzettel foglalkozó Facebook-csoportban jelent meg.

Tömegpszichózis a haladók szabadkai nagygyűlésén

Amíg nem fut be tudósítónk összefoglalója, megkérdeznénk: Önnek mi jutott eszébe a haladók mai szabadkai nagygyűléséről és Pásztor István szerepléséről? Sajnáljuk, de nekünk ez a régi kis videó: A Sugárúton nehézkes a közlekedés a rengeteg busz miatt. Könnyen lehet, hogy a tudósítónk is késni fog. Rendőrök próbálnak valami rendszert vinni a forgalomba, de nagyjából eredménytelenül.

Kossuth és Petőfi forog a sírjában

Március idusát emlegetni a Szerb Haladó Párt elnökjelöltjének a nagygyűlésén, legalább annyira ízléstelen dolog, mint zsidóviccet mesélni egy holokauszt-megemlékezésen. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke mégis ezt követte el Szabadkán, amikor számtalan más közhely mellett – amellyel az ilyen dzsemborikon illik benyalni az Avala és Kopaonik géniuszának -, az 1848-49-es forradalmunkat és szabadságharcunkat is felemlegette a magára túl sokat is adó, önmagát minden szerbek szerbjének tekintő Aleksandar Vučićának hízelegve.

Az emlékezet tényleg csak a történészekre tartozik?

Elözönlötték Szabadkát a Szerb Haladó Párt szimpatizánsai, akik a Tito Marsall sugárúton tömegekben hömpölyögtek a sétaerdei sportcsarnokig, amely zsúfolásig megtelt. A szakadó eső sem tántorította el a kinn rekedt rajongókat, akik óriáskivetítőn kísérték figyelemmel a bentről sugárzott műsort.

Lerobbant csotrogányon és emeletes luxusbuszon

A lapok és a tévétársaságok mellett természetesen a Szerb Haladó Párttól és a Vajdasági Magyar Szövetségtől távol álló szabadkaiak is folyamatosan tudósítottak kedden az internetes közösségi felületeken Aleksandar Vučić vajdasági turnéjáról. Az ilyen bejegyzésekből válogattuk az alábbi összeállításunk anyagát. „Úgy tűnik a „koalíció elnökjelöltje” nem bízott sem a szabadkai haladókban, sem a VMSZ spontán behívó erejében.

Bajmokról Szabadkára, Kikindán keresztül (FRISSÍTVE)

A közösségi oldalak mondhatni felrobbantak a haladó párt és a VMSZ keddi szabadkai utazó cirkusza nyomán. A különböző magyar és szerb nyelvű híroldalakon megjelent több száz komment felháborodásról, tiltakozásról tanúskodik, vagyis úgy tűnik a szabadkaiakat nem sikerült lóvá tenni, pontosan tudják, hogy a Sportcsarnokban szabadkaiból volt a legkevesebb.

Ismerős arcok Vučić szabadkai nagygyűlésén

Találtunk a Subotica.info oldalán egy izgalmas fotót a Szerb Haladó Párt tegnapi szabadkai nagygyűlésének közönségéről. S ki áll ott valahol a tömeg közepén? Hát Újhelyi Ákos, Szabadka Városi Tanácsának gazdaságért felelős tagja.

Itt tartunk most, s a folytatás nagyrészt ugyancsak rajtunk áll… Illetve annak a függvényében, hogy kire adjuk majd le a voksunkat az előttünk álló elnökválasztáson. 😀