Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja, a párt köztársasági képviselője szerdán közleményt adott ki, amelyben a legerélyesebben elítéli Vuk Jeremić mai nyilatkozatát. Az egykori külügyminiszternek azt a mondatát nehezményezi, amely szerint „Magyarország kormánya áramot vezet a határon levő kerítésbe”. Pásztor szerint Jeremić nyilatkozata tulajdonképpen „a kitűnő szerb-magyar viszony aláásásának a kísérlete”.

 

Pásztor Bálint minden bizonnyal nagyon készült Aleksandar Vučić keddi szabadkai látogatására, s ezért vélhetően elmulasztotta megnézni az MTVA  ̶(̶k̶ö̶t̶e̶l̶e̶z̶ő̶ ̶e̶s̶t̶i̶ ̶m̶e̶s̶é̶j̶é̶t̶)̶  Híradóját. Mással ugyanis nem tudjuk magyarázni, hogy egyenesen Kovács Zoltánt, a magyar kormány szóvivőjét hazudtolta meg. Kovács hétfőn, egy bécsi háttérbeszélgetés után a Magyar Távirati Irodának nyilatkozva kijelentette: a szerb-magyar határon épül a második, úgynevezett okoskerítés, amely májusra készül el. Az új, mintegy százötven kilométer hosszú kerítés úgy épül majd meg, hogy azt kamerával, hőkamerával, egyéb technikai eszközökkel is őrizhessék. „Kovács Zoltán arról is beszélt, hogy az új okoskerítésnek sokkal magasabb műszaki képességei vannak, mint az előzőnek. Úgy fogalmazott, hogy az új technológiának köszönhetően az emberi életre nem veszélyes elektromos feszültség is fut a kerítésben, amely visszajelzést küld a központnak és a felügyeleti szervnek arról, hogy hol próbálják éppen a határzárat megbontani” – jelentette akkor a távirati iroda.

Pásztor úr, nem árt néha jobban figyelni…

S hogy ne érje szó a ház (és persze a Szabad Magyar Szó) elejét, álljon itt előbb Kovács Zoltán, a magyar kormány szóvivőjének nyilatkozata, ahogyan azt a távirati iroda közzétette, majd Pásztor Bálintnak a mai cáfolata, ahogyan azt a VMSZ honlapján megtaláltuk.

 

Kovács Zoltán: A kerítés nem Magyarországot, hanem az uniót védi

A kerítés nem Magyarországot, hanem az Európai Uniót védi, és ha ezzel Magyarország meg tudja állítani az illegális migrációt, akkor nincs szükség a hegyeshalmi határellenőrzés miatt kialakult dugókra sem, hiszen megvédte Ausztriát is – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.

A magyar kormány bejelentése szerint május 1-jére elkészül a második kerítés is a magyar-szerb határszakaszon. Az új, mintegy 150 kilométer hosszú kerítés úgy épül majd meg, hogy azt kamerával, hőkamerával, egyéb technikai eszközökkel is őrizhessék.

A szóvivő hangsúlyozta: a kerítéssel éppen az a cél érhető el, amelyet az osztrákok is szeretnének, vagyis hogy ne jöhessen át a határon senki, akit később jogtalan tartózkodás miatt vissza kellene küldeni.

Kovács Zoltán az MTI-nek nyilatkozva arról is beszélt, hogy az új „okoskerítésnek” sokkal magasabb műszaki képességei vannak, mint az előzőnek. Mint fogalmazott: az új technológiának köszönhetően az emberi életre nem veszélyes elektromos feszültség is fut a kerítésben, amely visszajelzést küld a központnak és a felügyeleti szervnek arról, hogy hol próbálják éppen a határzárat megbontani.

A kormányszóvivő kijelentette: az illegális migráció problémáit nem lehet a belső határokon megoldani. Úgy vélte, hogy az osztrák határellenőrzés nem tudja kiváltani a schengeni határ védelmét, amelyen Magyarország Ausztriával együtt dolgozik. „Mindenkit arra kérünk, hogy ebben legyen segítségünkre, hiszen akkor meg lehet takarítani sok energiát és vesződséget, amelyet a belső határellenőrzés például Hegyeshalomnál eredményez, hiszen magánszemély esetén ez kényelmetlenséget jelent, üzleti vállalkozások szempontjából pedig komoly veszteséget eredményezhet” – mondta.

A bécsi háttérbeszélgetésen, amelyen az osztrák és a külföldi média képviselői vettek részt, szó esett Ausztria munkahelyteremtő intézkedéstervéről is, amely az osztrák munkavállalók ösztönzését szolgálná, azonban nehezítené többek között a Magyarországról érkező foglalkoztatottak ausztriai elhelyezkedését.

Kovács Zoltán az MTI-nek arról beszélt, hogy minden olyan kísérlet, amely megpróbál bizonyos országokra nézve korlátozó intézkedést bevezetni, biztosan érinti az unió mind a négy alapvető szabadságelvét. A kormányszóvivő úgy vélte, hogy nem jó irányba vinné az unió jövőjét, ha mindenki elkezdené „felpuhítani“ a szerződésben lefektetett szabályokat.

Kovács: Az okoskerítés az uniót védi

Az osztrák határellenőrzés nem tudja kiváltani a schengeni határ védelmét, amelyen Magyarország Ausztriával együtt dolgozik. A magyar okoskerítéssel éppen az a cél érhető el, amelyet az osztrákok is szeretnének, vagyis hogy ne jöhessen át a határon senki, akit később jogtalan tartózkodás miatt vissza kellene küldeni – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő.

Sajtóközlemény

„A legerélyesebben elítélem Vuk Jeremić mai nyilatkozatát, amelyben a szerbiai Kormány ellen irányzott támadása részeként durva hazugságokat fogalmazott meg egy szomszédos, baráti állammal szemben. Neki, mint volt külügyminiszternek, tudnia kellene, hogy a jószomszédi viszony és a regionális stabilitás az ország fejlődésének alapfeltételei.

A nyilatkozat, amely arról szól, hogy »Magyarország Kormánya áramot vezet a határon levő kerítésbe«, a kitűnő szerb-magyar viszony aláásásának a kísérlete, ami Aleksandar Vučić és Orbán Viktor kormányainak eredménye, amelyhez a VMSZ is hozzájárult. Az eddigi két együttes kormányülés konkrét infrastrukturális projekteket eredményezett, amelyek a határmenti területek gazdasági fellendülésének feltételeit képezik.

A volt külügyminiszter – aki a mandátuma alatt gyakrabban és szívesebben látogatott más kontinensekre, mint a régió országaiba, elnökjelöltként sem tehet olyan kijelentéseket, amelyek veszélybe sodorják a szerb-magyar viszonyt, amely az elmúlt száz év folyamán éppen most a legjobb. Még akkor sem, ha még a jelöltséghez szükséges 10 ezer aláírást sem tudta összegyűjteni.

Vajdasági Magyar Szövetség álláspontja a migránsválság kezdete óta közismert és változatlan. Szerbia Kormányának legfontosabb feladata saját állampolgárai biztonságának szavatolása. Ezzel kapcsolatban többször felszólaltam a Parlamentben is. Ugyanakkor azt sem lehet elvitatni, hogy Szerbia Kormánya sikeresen veszi fel a harcot ezzel a világméretű problémával. Ennek bizonyítéka az, hogy annak ellenére, hogy az ország területén nagyjából egymillió migráns haladt át az elmúlt két évben, nagyobb közbiztonságot veszélyeztető eseményekre nem került sor. A VMSZ a következő időszakban is ragaszkodik majd ehhez” – írta Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökségi tagja.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A legerélyesebben elítélem Vuk Jeremić mai nyilatkozatát, amelyben a szerbiai Kormány ellen irányzott támadása részeként durva hazugságokat fogalmazott meg egy szomszédos, baráti állammal szemben. Neki, mint volt külügyminiszternek, tudnia kellene, hogy a jószomszédi viszony és a regionális stabilitás az ország fejlődésének alapfeltételei.