A Birds Eye márkanévre sokan nem ismernek rá Európában, pedig Iglo vagy Findus néven jelen van a mélyhűtőkben. Nem is a név fontos, amit a cég marketing szempontból szétdobott a világban, hanem a technológia, amivel ezek a fagyasztott termékek készülnek .

A gyorsfagyasztás technológiája azért volt korszakalkotó, mert átlépte a határt a „még fogyasztható” fagyasztott és a minőségi fagyasztott kategória között. Azóta sem találtak fel jobbat – vélhetőleg nem is fognak.

Lefagyasztani valamit mindenki tud: ki kell dobni a jégre, vagy be a mélyhűtőbe. De mit jelent a gyorsfagyasztás? Minden élelmiszerben van víztartalom. Ha csak úgy „simán” megfagyasztjuk, a víz nagy jégkristályok formájában kifagy a termékben. Ehhez képest a gyorsfagyasztás nagyon hirtelen, nagyon alacsony hőfokra viszi le az élelmiszert, így a benne lévő víz nem tud nagy kristályokká alakulni, hanem – az eredeti termék víztartalmához igazodva – apró jégkristályokká fagy. Ez azért érdekes, mert amikor kiolvasztjuk, a „sima” fagyasztás által keletkezett nagy jégkristályok szétszabdalják a termék szöveteit, sejtfalait és egy szomorú kinézetű, vízben úszó végeredményt kapunk, míg a gyorsfagyasztásból kiolvasztva az eredeti íz, szín, illat és szövetállománnyal látjuk viszont megőrzésre eltett kedvencünket, legyen az hús, hal, zöldség vagy gyümölcs.

Clarence Birdseye (1886-1956), a gyorsfagyasztás feltalálója (Fotó: H. Mitchell, Lemelson-MT Awards Program)

Clarence Birdseye (1886-1956), a gyorsfagyasztás feltalálója (Fotó: H. Mitchell, Lemelson-MT Awards Program)

Egy Clarence Birdseye nevű úr a múlt század elején az északi Labradoron dolgozott szőrmekereskedőként. Ott figyelte meg azt, hogy az őslakosok hogyan fognak halat, illetve hogy a téli, nagy hidegben az szinte azonnal meg is fagy, amint kiemelik a vízből. Ezek a halak aztán kiolvadva sokkal finomabbnak bizonyultak, mint az év más szakában megfagyasztott halak. Így jött rá, hogy a megoldás a hirtelen fagyasztásban rejlik.

Birdseye, aki 1922-től fejlesztette ötletét, 1924-ben létrehozta saját cégét. Átköltözött Massachusetts államba és kitalált egy berendezést, amivel gyorsan lehet lefagyasztani a halat. 90 évvel ezelőtt, 1927-ben szabadalmaztatta az eljárást, két évvel később pedig eladta cégét a Goldman Sachs-nak, akik Birds Eye (Madárszem) névvel létrehozták a márkát. Ekkorra már nemcsak hal, hanem más termék, gyümölcs, zöldség, hús is szerepelt a palettán.

Hátra volt még egy nagy dolog: rá kellett venni a fogyasztókat, hogy a boltokban vegyék meg a fagyasztott élelmiszert.

Kiválasztottak 18 üzletet Springfieldben, Massachusetts államban, ahova fagyasztószekrényeket telepítettek, feltöltötték azokat 27 féle termékkel, betanították a személyzetet, aztán kezdődhetett a teszt. 1930. március 6-án kerültek a boltokba a gyorsfagyasztott termékek és azonnal sikerük lett. Ezért lett ez a nap a fagyasztott élelmiszerek napja. A hűtővagonok elterjedésével hamarosan a nagy távolságra való szállítás is lehetségessé vált.

Birdseye továbbra is a cégnél dolgozott és életében még sok más érdekes felfedezést tett, például kitalálta, hogyan lehet a cukornád feldolgozása során keletkező melléktermékből papírt gyártani.

Európában elsőként Magyarországon létesült gyorsfagyasztó üzem 1943-ban: termékeik a Frigelite márkanevet viselték, két évvel később ebből lett a Mirelite.

Az instant kávénak pedig annyi köze van mindehhez, hogy készítésének első fázisa a gyorsfagyasztás. A keletkező jégkristályokat aztán vákuumban, felengedés nélkül szublimálásra kényszerítik. A kávé ezzel a módszerrel úgy szárad meg, hogy szinte tökéletesen megőrzi eredeti ízét, aromáját.

Jó étvágyat, jó kávézást!