Ha az unió nem gyorsítja fel a bővítési folyamatokat a nyugat-balkáni térség országaival, s ha nem hagy fel azzal, hogy „kontroll nélkül” avatkozik be Macedónia belügyeibe, vagy Szerbia kisebbségi politikájába, annak beláthatatlan következményei lehetnek – mondta Szijjártó Péter az európai uniós tagországok külügy- és védelmi minisztereinek találkozója alkalmából hétfőn Brüsszelben tartott sajtótájékoztatóján. A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint ugyanis mindez hatással lehet a térség stabilitására és ezáltal Európa biztonságára, emellett pedig Európa elveszítheti kedvező pozícióját a térségben azáltal, hogy a világpolitika több szereplője is érvényt szerez a régióban saját fejlődési útjának. De ő legalább nem változtatná egy hatalmas menekülttáborrá Szerbiát és azon belül Vajdaságot, mint az osztrák hivatali kollégája…

 

A magyar kormány támogatja a közös európai hadsereg létrehozásáról szóló tervezet elkészítését, akárcsak azt a törekvést is, hogy Európa képes legyen a szomszédságában béketeremtő és békefenntartó missziók működtetésére, műveletek végrehajtására. A politikus úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban tapasztalt tömeges és ellenőrizetlen bevándorlási hullám a terrorfenyegetettség soha nem látott erősödésével járt, ami szerinte megköveteli, hogy az unió a politikájának középpontjába a kontinens és lakói biztonságát állítsa.

Az Európai Uniónak ésszerű választ kell adnia a kialakult biztonságpolitikai helyzetre azzal, hogy megerősíti a NATO európai „lábát”, ugyanis a kontinensünk szomszédságában kialakult konfliktusok nagyon komoly azonnali hatással vannak az európai biztonságra – mondta Szijjártó Péter.

A miniszter beszélt arról is, hogy az esetleges párhuzamosságok elkerülése érdekében, amikor az Európai Unió védelmi kapacitásait bővítik, annak összhangban kell lennie a NATO-kötelezettségekkel. Magyarország emellett azt szeretné, ha a biztonsági együttműködés kérdése továbbra is a kormányközi együttműködések közé tartozna. Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az Európával szomszédos régiók stabilitása a bevándorlás kezelése tekintetében is nagy jelentőséggel bír, mert a stabilitás révén az Európai Unió területén kívül lehetne létrehozni regisztrációs központokat a bevándorlási nyomás csökkentése érdekében.

Egy kérdésre válaszolva kijelentette, hogy ilyen központokat a magyar kormány Európa határain kívül tud elképzelni, és nem csupán az Európai Unió határain kívül.

Szijjártó Péter  felhívta a figyelmet arra is, hogy az ülésen részt vevő Számeh Sukri egyiptomi külügyminiszterrel egyetértettek abban, hogy Európa biztonsága is nagymértékben függ Egyiptom stabilitásától. Az észak-afrikai országban mintegy ötmillió potenciális bevándorló áll készen arra, hogy elinduljon Európa felé. Annak megelőzésére, hogy ők valóban felkerekedjenek, a miniszterek amellett érveltek, hogy az unió támogassa Egyiptom kampányát, amely az illegális migráció veszélyére hívja fel figyelmet – jelentette a távirati iroda. Szijjártó Péter a nyugat-balkáni régióban egyre komolyabban jelentkező feszültségekről és konfliktusokról azt mondta, hogy azok leküzdésére a legjobb megoldás az európai integráció.