Egy kínai vállalat közel jutott ahhoz, hogy döntést hozzon a kelet-szerbiai RTB Bor rézbánya- és kohókomplexum kivásárlásáról – írta hétfőn honlapján a magyarországi Figyelő című újság a belgrádi Blicre hivatkozva. Utóbbi szerint a távol-keleti cég egy sor előzetes feltételt fogalmazott meg, amelyek listáját megküldi a szerb kormánynak.

A cég „a kínai bányászat egyik legnagyobb és legerősebb vállalata”, a szerbiai beruházás pedig „a kínai államigazgatás jóváhagyásával” történne – írta a Figyelő, amely (akárcsak a Blic sem) nem nevesítette a céget. A kínaiak állítólag egyértelművé tették, hogy az RTB Bor növekvő, több milliárd dináros adósság-felhalmazával nem kívánnak foglalkozni, azt oldják meg a szerbek – haladó módon – ahogy tudják. Úgy tűnik – tette hozzá a Figyelő –, hogy a szerb kormánynak le kell írnia az RTB adósságának azt a részét, amellyel az állami tulajdonban lévő vállalatoknak, mindenekelőtt az áramszolgáltatónak tartozik.

A Blicre hivatkozva írták azt is, hogy a kínaiak „ragaszkodnak az RTB feletti teljes irányítás jogához és nagyszámú dolgozót akarnak elbocsátani. A kirúgások költségeit a szerb államnak kell viselnie – tették hozzá.

„Noha segíteni akarnak, jól tudják, hogy a szerb fél szinte kiszolgáltatott helyzetben van, mivel az RTB Bor egyre komolyabb akadály a nagyratörő szerb reformok útjában” – írta a belgrádi napilap, amelynek cikkét a Figyelő is idézte. Meg nem nevezett forrásokra hivatkozva a Blic azt állította, hogy még nem született megállapodás az elbocsátandó alkalmazottak számáról, de „nem okozna meglepetést, ha a kínaiak mintegy kétezerötszáz dolgozó leépítését várnák el”.

A szerb kormány decemberben jelentette be, hogy nyilvános pályázatot hirdet az RTB Bor szakmai vezetésére és a cég helyzetével kapcsolatos tanácsadói szolgáltatás igénybevételére – tette hozzá a Figyelő.