A niši fellebbviteli bíróság megsemmisítette a városi képviselő testület 2013. november 29-én meghozott törvényellenes határozatát, ami alapján Ivan Vuković okleveles színházi és rádiós rendezőt a niši Népszínház igazgatójának nevezték ki.

 

Vuković jelölése négy évvel ezelőtt heves vitát váltott ki, mert nem volt meg az ötéves munkaviszonya, amit az igazgatói pályázat megkövetelt, s a jelölt azoknak a bírálatoknak is a kereszttüzében találta magát, amelyek azzal vádolták, hogy politikai alapon, a Szerb Haladó Pártnak köszönhetően foglalta el az igazgatói széket.

A niši alapfokú bíróság vádat emelt Dejan Jovanović, a Szerb Haladó Párt képviselői csoportjának vezetője ellen, akit azzal vádolnak, hogy a városi képviselő-testületnek átadott beadványban meghamisította Ivan Vuković önéletrajzát, amiben az állt, hogy a jelölt okleveles rendező, miközben abban az időben még egyetemista volt.

A Fellebbviteli Bíróság döntése azután született meg, hogy Miroljub Jovanović, aki szintén beadta a pályázatát az igazgatói posztra, feljelentést tett Niš városa ellen.

„Örülök, hogy harcba szálltam az igazságért, és hogy azt sikerült kivívni. Az egész történetben az az általánosan elfogadott ellentét, hogy Vukovićnak szeptemberben lejár a négyéves mandátuma. Borzalmas, hogy az eljárás négy évig tartott, azonban gyakorlatilag ez az első ítélet a pártalapú foglalkoztatás ellen. Meg kell nézni, hogy lesz-e még ehhez hasonló ítélet, mert nagyon valószínű, hogy hasonló esetek történtek más közvállalatoknál is” – mondta Jovanović a Blicnek.

Az eljárás azért húzódott el négy évig, mert habár a niši Felső Bíróság 2013-ban meghozta az első fokú döntését, amellyel megsemmisítette a városi képviselő-testület határozatát, amellyel Vukovićot kinevezték a színház igazgatójának, de a Fellebbviteli Bíróság 2015-ben elutasította Jovanović beadványát, arra hivatkozva, hogy megalapozatlan.

Tavaly azonban újabb fordulat történt az ügyben, ugyanis a Legfelsőbb Semmítőszék határozata júniusban eltörölte a Fellebbviteli Bíróság végzését és újabb tárgyalásra kötelezte a bíróságot. Mivel a Felső Bíróság másodszor is azt állapította meg, hogy Vuković kinevezése törvényellenes, a Fellebbviteli Bíróság ezt megerősítette és megállapította, hogy Vuković nem teljesítette a pályázatban szereplő egyik feltételt.

Vuković nem kívánta kommentálni a döntést, azzal érvelt, hogy még nem kapta meg annak írott változatát, s elutasította azt a kérést is, hogy véleményezze a négy évvel ezelőtti pályázati folyamatot, amelynek végén ő lett a Népszínház igazgatója.

Rade Rajković, a niši képviselő-testület elnöke közölte, hogy a város a törvények szerint jár el az ügyben. Az ítélet alapján a városnak 157 500 dinár perköltséget kell fizetnie Miroljub Jovanovićnak.