1,2 millió euróért vásárolt magának új székházat a Vajdasági Magyar Szövetség. Az épületben kap helyet a Magyar Nemzeti Tanács is – kelt szárnyra a hír. Ha igaz, akkor gond van. Nem kicsi, hanem óriási. A VMSZ egy politikai párt, az MNT egy állami, pártoktól független, pártok felett álló intézmény. Azzal, hogy egy helyre költöztetik őket, ezt kötve hiszi el bárki is.

A nagyobbik probléma, ami igazán felkeltette a közvélemény érdeklődését és nem kis felháborodást keltett, az a vételár.

1,2 millió euró. Ennyi pénz nincs is – mondhatnánk szinte mindannyian, mi, vajdasági magyarok, akiket állítólag ez a párt képvisel. De mégis van – egyeseknek. Szakértői vélemények szerint a kérdéses ingatlan még felárazva sem kerülhetne 600 ezer eurónál többe, ezt pedig annak a duplájáért vásárolta a Bíró Károly Alapítvány, amelynek a tulajdonosa a cégjegyzék adatai szerint a VMSZ. Vagyis: az épület tulajdonosa a párt.

1,2 millió euró. Mennyi pénz is ez? Próbáljuk meg érzékeltetni.

1,2 millió euróból 7058 minimálbért lehetne kifizetni. A februári minimálbér 20.800 dinár volt, vagyis 170 euró. Így ebből a pénzből 7058 ember dolgozhatna.

1,2 millió euróból legalább 120 falusi családi házat lehetne vásárolni. Számos faluban olyannyira leestek az ingatlanárak, hogy 5.000-10.000 euróért lehet nagy családi házakat vásárolni, gazdasági udvarral együtt. Ha ezt fel is kerekítjük 10 ezer euróra, akkor is 120 családi ház jönne ki a pénzből, vagyis a VMSZ egy kisebb falut is megvehetne.

1,2 millió euróból 120 munkahelyet lehetne nyitni. A kormány a külföldi beruházóknak minden új munkahely után általában 10 ezer eurós szubvenciót fizet, vagyis ebből a pénzből 120 családnak biztosíthatnák az egzisztenciáját.

1,2 millió euróból 60 hektár termőföldet lehetne venni. A legutóbbi hírek szerint a vajdasági termőföld hektáronkénti ára 20 ezer euró körül alakul. A pártszékház vásárlására költött pénzből 60 hektár földet lehetne vásárolni.

1,2 millió euróból 5500 átlagnyugdíjat lehetne kifizetni. Az átlagnyugdíj Szerbiában körülbelül 220 euró.

1,2 millió euróból 2400 háztartás kaphatna egész télire való tűzifát. A tűzifa ára ezen a télen köbméterenként 50 euró körül alakul, vagyis ebből a pénzből 24 ezer köbméter tűzifát kaphatnánk. Ha minden háztartásra 10 köbméter jut, az azt jelenti, hogy 2400 háztartásnak nem lenne gondja a fűtésre.

1,2 millió euróból Szabadka központjában 20 luxuslakást lehetne vásárolni. Az ingatlanügynökségek hirdetései alapján a város legszűkebb központjában a három és félszobás 100 négyzetméteres lakások ára körülbelül 60 ezer euró, vagyis a VMSZ abból a pénzből, amit a székházra költött, 20 luxuslakást is vásárolhatott volna.

Mindezeket azonban csupán feltételes módban kell értelmezni, vagyis, ha a fenti hír igaz. Nem tudhatjuk, mert a magyarság állítólagos érdekképviseletét ellátó VMSZ és annak elnöke mindeddig nem tartotta fontosnak, hogy a polgárok elé álljon és megerősítse vagy cáfolja a leírt tényeket. Azok a polgárok elé, akik máról holnapra éppen csak túlélnek, ennivalóra és rezsire is alig jut nekik. De a szavazatuk, az minden választáson nagyon kell a pártnak, amely ugyanúgy elherdálja a voksokat, mint a ki tudja honnét szerzett euró milliókat.