Saša Janković választási stábja péntek este közölte, hogy Antalfalván (Kovačica) ismeretlen férfiak próbálták megakadályozni a helyieknek, hogy aláírásukkal támogassák az egykori ombudsman jelölését. Janković választási stábja szerint ismeretlen férfiak elállták a helyiség bejáratát, ahol az aláírásokat hitelesítik, fizikai erőt alkalmazva akadályozták az embereket a bejutásban, közben szidták őket.

Jankovićék szerint ez is jól bizonyítja, hogy a jelenlegi hatalom fél.

A Saša Jankovićot támogatók értesítették a rendőrséget, akik kiszálltak a helyszínre, az ismeretlen férfiakat elküldték onnan, de a közlemény szerint a rendőrök nem készítettek jegyzőkönyvet az esetről.

A számos obstrukció ellenére délutánig Szerbia-szerte több ezer ember támogatta aláírásával Saša Janković jelöltségét, írja péntek éjszakai közleményében a volt ombudsman kampánystábja.

***

A belügyminisztérium is megszólalt az eset kapcsán. Közleményben reagáltak, amiben tagadják azt az állítást, hogy nem készült jegyzőkönyv az esetről.

– Ellenkezőleg. A rendőrség rögtön jegyzőkönyvbe vette az esetet, értesítette az ügyészséget, aki szerint nem áll fenn bűntett gyanúja – állítja a rendőrség, majd részletezik az esetet. A Demokrata Párt helyi szervezetének elnöke hívta ki őket, azt állítva, hogy négy férfi zaklatja a helyszínen megjelenteket, többek között egy nőt, aki azért érkezett, hogy aláírásával támogassa Saša Janković elnökjelöltségét. A rendőrök kiszálltak a helyszínre, beszéltek az érintettekkel, az említett hölggyel is, aki tagadta, hogy zaklatták volna, írja a rendőrség.

***

Az antalfalvi eset után néhány órával Alesandar Vučić miniszterelnök, leendő elnökjelölt pártja, a Szerb Haladó Párt közleményben állította, hogy „több idősebb személy értesítette őket arról, hogy Saša Janković kampánystábja telefonon zaklatja őket”. Állításuk szerint az eset Belgrád Palilula és Stari grad községeiben történt.

– A Szerb Haladó Párt felszólítja az illetékes állami szerveket, hogy minél előbb vizsgálják ki ezek az állításokat és büntessék meg Janković huligánjait, akik csak azért zaklatják a lakosokat, mert ők nemet mertek mondani, és nem támogatták aláírásukkal az egykori hamis polgári jogvédőt – áll az SZHP közleményében.

Vučić pártjában azt állítják, hogy tudomásuk szerint Szerbia-szerte provokációra lehet számítani, és arra hívják fel a polgárok figyelmét, hogy jelentsenek minden ilyen esetet az illetékeseknek.

(Fotó: N1 illusztráció)