Angela Merkel német kancellár március 14-én Washingtonban megbeszélést folytat Donald Trump amerikai elnökkel – erősítették meg pénteken német kormányzati források a washingtoni kormánykörökből kiszivárgott értesülést. A német kancellár eddig csak telefonon beszélt az új amerikai elnökkel, és a berlini vezetés hivatalos tervei arról szóltak, hogy az első találkozót legkésőbb július elején tartják meg, a G20 csoport hamburgi csúcsértekezletén – jelentette a Magyar Távirati Iroda.

Donald Trump hivatalba lépése óta a német-amerikai kormányzati viszony az előző elnök, Barack Obama idejéhez képest kifejezetten hűvös – értékelte a magyar állami hírügynökség. Angela Merkel és kabinetjének tagjai az új washingtoni vezetéssel kapcsolatban rendre a közös értékek és a többoldalú, multilaterális együttműködés fontosságát hangsúlyozzák. A német kormány tagjai közül eddig Sigmar Gabriel külügyminiszter és Ursula von der Leyen védelmi miniszter folytatott hivatalos megbeszélést Washingtonban a Trump-adminisztráció hivatalba lépése óta. Amerikai részről Mike Pence alelnök, Rex Tillerson külügyminiszter és James Mattis védelmi miniszter látogatott Németországba.
Rex Tillerson a világ legfejlettebb államait és legnagyobb feltörekvő országait, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport februári bonni külügyminiszteri találkozóján vett részt, Mike Pence és James Mattis pedig az ugyancsak februárban tartott müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián (MSC). Valamennyien kiemelték, hogy Washington a NATO és a transzatlanti kapcsolatok erősítésében érdekelt, és elvárja az észak-atlanti szövetség tagjaitól, hogy a 2014-es walesi csúcstalálkozón tett vállalásnak megfelelően a hazai össztermék (GDP) legkevesebb két százalékának megfelelő összeget fordítsanak védelemre.
A német sajtóban a müncheni biztonságpolitikai konferenciával kapcsolatban kiemelték, hogy az alelnök és a védelmi miniszter is igen szűkszavú volt az amerikai kormánytagok eddigi fellépéséhez képest, mindketten rövid előadást tartottak, és a hagyományoktól eltérően a beszéd végén nem maradtak a színpadon, hogy válaszoljanak a hallgatóság kérdéseire. Az értékelések szerint ez arra utalhat, hogy még nem készült el teljesen az új amerikai kormány kül- és védelempolitikai stratégiája.
Németországban a politikai kapcsolatok mellett a világgazdasági rendszer lehetséges átalakulása, és mindenekelőtt a német-amerikai gazdasági kapcsolatok változásának lehetősége okoz aggodalmat Donald Trump elnöki tevékenységével kapcsolatban. Az aggodalmak felerősödtek, amikor januári hivatalba lépése előtt az új elnök egy lapinterjúban idejétmúlt szövetségnek nevezte a NATO-t, és azt mondta, nem foglalkoztatja a kérdés, hogy erős-e vagy gyenge az Európai Unió, továbbá kilátásba helyezte, hogy harmincöt százalékos védővámmal sújtják a német autóipart. A gazdasági kapcsolatok lehetséges átalakulása azért jelentős kérdés Németországnak, mert gazdaságának egyik fő húzóágazata az exportra építő ipar, és az Egyesült Államok az egyik legfontosabb külkereskedelmi partnere – jelentette a távirati iroda.
Eddig hát a hírügynökségi összefoglaló. Most már csak azon kell izgulnunk, Angela Merkel nehogy eltévessze a dátumot, vagyis látogatásának az időpontját, nem mindegy ugyanis, hogy milyen naptár, milyen időbeosztás, milyen időszámítási rendszer alapján számol. Ugyanis mióta Donald Trump – Ronald Reagan után tavaly újra – meghirdette az úgynevezett MAGA-programot (Make America Great Again!), az internetes mémek világában szinte minden nap naggyá avat valamit. Bármit…
Nem kell csodálkoznunk hát azon sem, hogy a február havával – igen, magával a naptári hónappal – is megtette ezt, ahogy a fenti képünkön látható. Igaza is van! Szegény február a legelhagyatottabb, legelhanyagoltabb a naptárban, úgy suhanunk át huszonnyolc – s csak elvétve huszonkilenc – napján, mint szemérmes halandó egy-egy szexshop-hirdetés reklámtáblája előtt. Indítsunk hát mozgalmat, aláírásgyűjtést, népszavazást, európai polgári kezdeményezést annak érdekében, hogy a február is megkaphassa végre az őt teljes joggal megillető rangját.
Nos, ha egyszer azt Donlad Trump már aláírta… Akkor bizony érdemes figyelmesen számolnunk, hiszen ennek értelmében még csak ma, a mi fogalmaink szerint március 3-án van a második hónap utolsó napja, vagyis február 31-e. Innen üzenem hát Berlinbe, hogy jó lesz, ha Angela Merkel is ügyel erre, nehogy ő valóban március 14-én repülje át az óceánt, de Donald Trump majd csak 17-ére várja…
Kicsit megkésve, de annál nagyobb szeretettel!

Olvassa el a témával foglalkozó korábbi cikkünket is:

Moszkva washingtoni emberei (Trumpizmusok)

Ha Richard Nixon 1974-es bukását eddig az amerikai politikai történelem legnagyobb botrányának tartották, akkor Michael Flynn nyugalmazott tábornok február 13-i lemondásra kényszerítése máris messze túlmutat annak jelentőségén. Mint ismeretes, Nixon azért távozott idő előtt, mert tudott arról, hogy munkatársai két évvel korábban betörtek az ellenzéki Demokrata Párt választási kampányirodájába néhány apró taktikai titok megszerzése végett.