A szerbiai polgárok március elsejétől dokumentumaikat nem hitelesíthetik többé a községi közigazgatásban vagy a bíróságon, mivel ezt a feladatot kizárólag a közjegyzők látják majd el, kivéve azokon a településeken, ahol nincs közjegyző.

Ez minden dokumentumra érvényes, tehát az iskolai beiratkozáshoz, az állásinterjúhoz és a rokkantnyugdíjhoz szükséges papírokra is. Ide tartozik még az a dokumentum is, amellyel a szülők beleegyeznek abba, hogy gyermekük elhagyhatja az országot, valamint az ingatlanok adásvételéről szóló bizonylat, a felhatalmazások, diplomák és egyéb dokumentumok hitelesítése.

Miodrag Đukanović, a közjegyzői kamara elnöke a Novostinak elmondta, hogy a hitelesítések ára alacsonyabb lesz, mint a községi közigazgatásokban, viszont magasabb, mint a bíróságokon. Egy aláírás hitelesítése például 360 dinárba kerül a közjegyzőnél, ami a helyi önkormányzatok többségénél meghaladta a 400 dinárt, a bíróságokon viszont 160 dinárba került.

A közjegyzői árjegyzék szerint egy magánszemély számára 360 dinár az aláírás hitelesítése, míg jogi személy esetében ez az összeg 1.260 dinár. Egy dokumentum hitelesítésekor az első oldal 540 dinárba, minden rákövetkező oldal pedig 360 dinárba kerül. A hitelesítésről szóló átirat oldalanként 270 dinárba kerül, és 2.700 dinárba, ha a közjegyzőnek terepre kell mennie.

A hagyatéki eljárásokkal a közjegyzők csak akkor foglalkoznak, ha azzal a bíróság megbízza őket.

„Idővel minden hagyatéki eljárást a közjegyzők végeznek majd, mert csak így lehet tehermentesíteni a bíróságokat. Szerbiában évente 100.000 hagyatéki eljárást végeznek el a bíróságok. A többi peren kívüli eljárás továbbra is a bíróságok hatáskörébe tartozik majd, de idővel ezt is át fogják venni a közjegyzők‟, magyarázta Đukanović.

Azokért a dokumentumokért, amelyeket eddig a helyi önkormányzatok ingyenesen hitelesítettek, a közjegyzők sem kérnek el pénzt.

 

A választói aláírásokat szombaton is hitelesítik

Szerbiában 152 közjegyző, 21 segéd és 238 gyakornok dolgozik. Mindnyájukat alkalmazzák majd az elnökválasztáshoz szükséges szavazói aláírások hitelesítésére, nem csak a munkaidejük alatt, hanem szombaton is.

Egy aláírás hitelesítése 50 dinárba kerül majd. Az ellenzéki pártok felvetéseivel ellentétben Đukanović azt mondta, hogy a közjegyzők a beérkező kérelmek sorrendjében hitelesítik az aláírásokat, írja a 021.rs.

(Vajdaság Ma)

Magyarkanizsán a Bolmán, Zentán a Stevan Sremac utcában

A magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal közleményben tájékoztatja a polgárokat arról, hogy a legújabb törvényes rendelkezések értelmében (Az aláírások, a kézírás és az átiratok hitelesítéséről szóló törvény 29. szakasza – SZK Hiv. Közlönye, 93/2014 és 22/2015) március 1-től nem láthatja el a hitelesítési feladatokat. Ezt a jövőben a község kinevezett közjegyzője, Sóti Graca Éva fogja megtenni számukra, akinek irodája Magyarkanizsán, a Bolmán utca 4-es szám alatt található (024/4878555, 024/873-390).

Zentán Bús Karolina végzi a hitelesítést (Stevan Sremac 5., 024/425-05-10)

Amennyiben érdekli, hogy az ön településén van-e közjegyző, ide kattintva megtalálhatja a szerbiai közjegyzők listáját.