A Vajdasági Rádió- és Televízióban (RTV) mintegy 200 munkavállalónak járt le a szerződése február 28-án az őket alkalmazó ügynökséggel, így valamennyien gyakorlatilag munka nélkül maradtak. Az új pályázatot valamivel több mint egy hónappal ezelőtt írták ki, de február 27-én, két nappal a szerződéseik lejárta előtt a folyamatot fellebbezés miatt leállították.

Amíg az RTV új arcokat keres, addig egyes újságírók nem tudják, hogy számítanak-e a munkájukra március 1-től. Ilyen cipőben jár Maja Leđenac is, akit az ügynökséggel megkötött szerződés után az RTV „lízingelt” az elmúlt hónapokban, de mától már ez sem érvényes rá, mivel lejárt a szerződése az ügynökséggel.

Mintegy 200 dolgozó van hasonló helyzetben az 1200 embert foglalkoztató RTV-ben.

„Harminc újságíró és ugyanennyi szerkesztő, öt-öt operatőr, vágó, producer… azt hiszem, ezek a számok magukért beszélnek, hogy ők milyen fontosak a rendszer működésében” – mondta Darko Šper, a Függetlenség Szakszervezet megbízottja, aki hozzátette, ezt a helyzetet nagyon könnyen ki lehetett volna kerülni, mivel az említett munkavállalókat nem is kellett volna az ügynökségen keresztül alkalmazni. A létszámstop ugyanis nem vonatkozik a közszolgálati tájékoztatási eszközökre, s erre példát is tudtak mondani, hiszen a Szerbiai Rádió és Televízióban (RTS) a múlt héten a meghatározott időre felvett munkatársak, akikből 375 volt, pénteken megkapták az új szerződésüket, amelyben már az áll, hogy meghatározatlan időre vették fel őket, vagyis állandósították a munkaviszonyukat.

Egyelőre nem tudni, hogy az RTV megtalálja-e a megoldást a problémára. Az N1 televíziónak február 28-án megígérték, hogy válaszolnak a kérdéseikre, de egy idő után senki nem vette fel a telefont az illetékesek közül.

(Miodrag Sovilj – N1)