Egy út szélén elhelyezett bomba ölte meg az iraki kurd Rudaw tévé fiatal munkatársát, miközben az iraki erők előretöréséről tudósított Moszul nyugati részéből, amelyet még mindig az az Iszlám Állam terrorszervezet tart az ellenőrzése alatt. A robbanás az operatőrét, Junisz Musztafát is megsebesítette – írta a Globalport.hu.

 

Shifa Gardi naponta tudósította a Rudaw televíziót a moszuli offenzíváról, így az utóbbi napokban már a városból is – közölte weboldalán a csatorna, amely megemlékezésében felidézte az esetet, amikor a fiatal nő egy sebesült nyulat talált. Azt mondta, hogy a nyúl alultáplált, ezért magához vette, hogy meggyógyítsa, aztán átadja az állatvédőknek.

Shifa Gardi a tévéstúdióban

A Rudaw tévé stábja így emlékezett meg elhunyt munkatársáról:

A riporter halála miatt Maszúd Barzani, az iraki Kurdisztán elnöke is megszólalt, és méltatta Shifa Gardi érdemeit. Mint mondta, a fiatal nő olyan példakép volt más nők és lányok számára, aki modellként szolgált újságírói munkájával, igyekezetével és tehetségével. „Nagyon elszomorító volt hallanom a haláláról szóló híradásokat, különösképp, hogy hivatása végzése közben vesztette életét” – fogalmazott Barzani elnök.

Shifa Gardi munka közben

„Ő testesített meg mindent, amitől az Iszlám Állam retteg” – írta Twitter-bejegyzésében Brett McGurk, a terrorszervezet ellen harcooló koalícióhoz akkreditált amerikai elnöki különleges követ.

Több nemzetközi újságírószervezet is megszólalt a tragédia nyomán, s többen hangsúlyozták, hogy a régióban még mindig nagyon ritka, hogy nők újságíróként úgy érvényesüljenek, mint Shifa Gardi, s különleges jelenség volt már emiatt is, hiszen rengeteget kellett küzdenie és dolgoznia azért, hogy a munkáját elismerjék és tiszteljék.

Shifa Gardi a Rudaw televízió szerkesztőségében

Nyugodjék békében!