Felkerült Európa kulturális térképére a szabadkai Klein House social bar & art gallery. A héten jelentette be a galéria üzemeltetője, Gyulai Zsolt civil aktivista a közösségi oldalon, hogy megtették az első lépést a Trans Europe Halles (TEH) független kulturális intézmények európai ernyőszervezetének teljes körű tagsága felé. Az első körben felkerültek a szervezet azon 770 európai független kulturális civil szervezetet tartalmazó listájára, amelyen alig egy tucat szerbiai cím szerepel.

„Megpróbálunk nemzetközi vizekre evezni, csatlakozni azokhoz a szervezetekhez, amelyek kortárs galériákat, illetve magánkezdeményezésből induló kis kulturális közösségi tereket tömörítnek” – nyilatkozta Gyulai Zsolt a Szabad Magyar Szónak. A TEH tagság elnyerésének legfontosabb kritériuma, hogy a tagintézmény független, non-profit, alulról jövő kezdeményezésként induljon, tehát semmilyen esetben sem állami tulajdonú. Másik követelmény, hogy a központ multidiszciplináris legyen, ami annyit tesz, hogy különféle művészeti ágakat vonultat fel egy fedél alatt (zene, vizuális művészetek, színház, multimédia, design, stb.).

„A tagfelvétel több lépcsős: elsőként küldünk egy CV-t, amely tartalmazza az eddigi kiállításokat, koncerteket és egyéb programokat.  A következő lépés pedig egy átfogóbb átvilágítás, ami egy szűkebb körbe juttathat be bennünket, ahol már együttműködések, csereprogramok, közös uniós pályázási lehetőségek is nyitva állnak majd a szabadkai galéria előtt” – meséli a Klein House alapítója, akinek legfőbb célja, hogy vajdasági fiatal kortárs alkotókat jutasson el a külföldi galériákba. Ezzel párhuzamosan a TEH tagsággal megnyílik az út Szabadka felé is, Gyulai Zsolt örömmel látna vendégül még több európai alkotót, kiállítót és zenekart a város szívében pezsgő közösségi házban.

A szabadkaiak a megnyitás óta eltelt egy év alatt emlékezetes könyvbemutatókon, kiállításokon, koncerteken keresztül kerültek egyre közelebb a vajdasági, a regionális és a tágabb európai kortárs művészetekhez, illetve egymáshoz, a város ütőerévé váló régi polgári házból kialakított találkozóhelyen. A Klein House social bar & art gallery megálmodója és tulajdonosa szerint a hely üzemeltetése anyagilag ugyan a szó gazdasági értelmében nem egy jövedelmező vállalkozás, de morálisan mindenképpen megtérül a befektetett munka. A pénzügyi nehézségek ellenére a kiállítások tekintetében viszonylag jó helyzetben van a galéria, mivel annyira kiéheztették a kortárs képzőművészeket, hogy akár ingyen is hajlandóak kiállítani saját költségen, viszont a zenekarokkal már más a helyzet, a külföldi zenekarok útiköltségét és fellépti díját szinte lehetetlen kitermelni. Éppen ezért keresik most azokat a lehetőségeket és együttműködéseket, amelyek lehetővé teszik, hogy az eddig megismert és megkedvelt zenei műfajok és stílusok még több teret kapjanak a közösségi kávézóban. Nagy jazzkedvelő lévén Gyulai Zsolt szeretne idén még több nemzetközi és hazai jazz-zenekart vendégül látni, amire már a közeljövőben készülhetünk, áprilisban érkezik egy francia zenekar és egy magyarországi jazzkvartett és 2017-ben is otthont adnak a hazai fesztiválok fellépéseinek. A jó idő pedig meghozza a várva várt kerthelyiség-megnyitót is, május végétől akár a szabad ég alatt kóstolgathatjuk a legfinomabb borokat, kézműves söröket, házi készítésű bodzaszörpöket Szabadka kedvenc kulturális találkahelyén.

A klub programjairól Facebook-oldalukon tájékozódhatunk a https://www.facebook.com/kleinhousebar címen.

A fotók a Klein house fb-oldaláról származnak.