Visszalép Magyarország a budapesti olimpiai pályázattól. A miniszterelnök, a főpolgármester és a Magyar Olimpiai Bizottság vezetőjének találkozóján az a közös elhatározás született, hogy Magyarország visszalép, mert a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. A döntés oka, hogy Magyarország nem tarthat fenn elhúzódó, vereségre ítélt pályázatot.

Ezért a tárgyaló felek arra jutottak, hogy csak az lehet a felelős döntés, ha a főváros és a MOB visszalép a pályázattól.

A kormány határozatot hozott arról, hogy javaslatot tesz a fővárosi önkormányzatnak, valamint a Magyar Olimpiai Bizottságnak a 2024. évi budapesti olimpia és paralimpia megrendezésére irányuló pályázat visszavonására – tájékoztatta a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerda este az MTI-t.

Az elfogadott kormányhatározat megállapítja: „Budapest és Magyarország számára az olimpia nemzeti ügy. Régi tapasztalat, hogy a nemzeti ügyek képviseletéhez egyetértésre van szükség. Ez az egyetértés az ország vezetői és a pártok között a pályázat benyújtásakor megvolt, megtestesült a Fővárosi Közgyűlés 92 százalékos, illetve az Országgyűlés 80 százalékos többséggel meghozott döntésében. Az elmúlt hónapokban a korábban létrejött egység felbomlott, az olimpia ügye nemzeti ügyből pártüggyé vált. Ezért a felelősség a korábbi döntésükből kihátráló ellenzéki pártokat terheli” – áll a kormány szerdai ülésén elfogadott szövegben.

A határozatban leszögezik: „sikeres pályázásra, az olimpia megrendezésére csak olyan városoknak van esélyük, ahol a kérdésben egyetértés jött létre és áll fenn. Ez Párizs és Los Angeles esetében ma is igaz. Mivel Budapesten a szükséges egység felbomlott, így Budapest olimpia rendezési pályázata esélytelenné vált. Ebben a helyzetben csak az a felelős döntés, ha Budapest és a Magyar Olimpiai Bizottság a rendezésre irányuló pályázatot nem tartja fenn. Ezért Magyarország Kormánya javaslatot tesz arra, hogy Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Olimpiai Bizottság vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát” – olvasható a kormányhatározatban.

 

A döntés hátterében egyértelműen a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtési kezdeményezése szerepel. A mozgalom néhány ellenzéki párt segítségével a fővárosiakat szerette volna megkérdezni arról, hogy akarnak-e olimpiát és az ehhez szükséges 138 ezer helyett majdnem a dupláját, 266 151 aláírást gyűjtöttek össze. A szerdai döntéssel ennek a kezdeményeznek a vitorlájából kívánták kifogni a szelet, hiszen így a referendum okafogyottá vált.

A főpolgármester  Orbán Viktor miniszterelnökkel és Borkai Zsolttal, a MOB elnökével folytatott megbeszélését követően elmondta: a találkozó során az ő javaslata is az volt, amit a kormány is javasol, nevezetesen, hogy egység nélkül valóban nincs értelme olimpiarendezéssel próbálkozni és az ország tekintélyét csorbítani, esetleg lejáratni. Egység nélkül nem érdemes belefogni a pályázat végigvitelébe, és a kormány is azt a döntést hozta, hogy azt javasolja a fővárosnak, hogy az adott körülmények között vonja vissza a pályázatot – mondta a főpolgármester, emlékeztetve arra: már a múlt pénteki sajtótájékoztatóján célzott arra, hogy a jelen körülmények között értelmetlenné válik a pályázat. Elmondta, voltaképpen a Momentum Mozgalom kérdése és kérése is erre vonatkozott, hogy vonja vissza a főváros a pályázatát. „Én is ezt tudom javasolni az egyeztetés alapján a Fővárosi Közgyűlésnek” – tette hozzá. Közölte, a jövő hét elején erről a Fővárosi Közgyűlésnek kell majd döntenie, rendkívüli ülésen. Megjegyezte, a MOB vezetése ezt tudomásul vette.