Enyedi Ildikó Testről és lélekről című játékfilmje érdemelte ki az idei Berlinálén bemutatott legjobb filmért járó Arany Medve-díjat!

A 18 év után ismét saját filmmel előrukkoló magyar fimrendező alkotása a kritikusok és az ökumenikus zsűri díját is elnyerte. Ildikó alkotása mellett Török Ferenc 1945 című rendezését is díjazták. Az utóbbi alkotás harmadik lett a közönségszavazáson.

A Testről és Lélekről két olyan ember találkozását írja le, akik ugyanazt álmodják, pontosabban mindketten szarvasként találkoznak egymással egy másik világban. Borbély Alexandra és Morcsányi Géza által megformált főhősök megismerkedése és kapcsolata képezi a film középpontját, és láthatóan maguk is elég nehezen értik meg, hogy miért vonzódnak ennyire a másikhoz. A Balázs Béla-díjas, a filmgyártásba 18 év után visszatérő rendezőnő filmjét a berlini debütálást követően Németországban, Franciaországban, Ausztriában, Olaszországban, a Benelux államokban, Svájcban, Görögországban, Izraelben, Törökországban, valamint Brazíliában és több balkáni országban is bemutatják, de Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is érdeklődnek a film iránt. Magyarországon március elején kerül a filmszínházakba.

Török Ferenc 1945 című alkotása 1945 augusztusának egyetlen napján játszódik, témája pedig a második világháború utáni újrakezdés a vidéki Magyarországon. Szántó T. Gábor novellájának filmes feldolgozásában Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Angelus Iván, Nagy Marcell, Szirtes Ági, Szarvas József, Znamenák István és Nagy-Kálózy Eszter alakítják a főbb szerepeket.