A közösségi oldalakon szombaton jelent meg Aleksandar Vučić köztársasági-elnökválasztási kampányának első kampányvideója. A klip gyakorlatilag néhány órával a Szerb Haladó Párt főbizottságának pénteki ülése után látható volt. Ezen az ülésen kellett a főbizottság tagjainak dönteniük Vučić jelöltetéséről, a szavazás után fogadta el a miniszterelnök a jelöltséget.

Tekintettel arra, hogy egy ilyen videó elkészítéséhez szükség van bizonyos időre, valószínűsíthető, hogy a jelölésről a főbizottsági ülés előtt megszületett már a döntés, írja a dokumentarista-tényfeltáró újságírócsapat, az Insajder.

Az Insajder újságírói megpróbáltak az SZHP tisztségviselőjétől, Aleksandra Martinovićtól választ kapni arra, mikor készült a videó, mennyibe került, ha már Vučić azt mondta, hogy az ellenfeleihez képest az SZHP egy dinárt sem költött kampányra.

Válasz nem érkezett sem a telefonhívásokra, sem az elektronikus üzenetre.

A videó üzenete a következő: a Szerbia 2017 feliratú repülőgép zuhanni kezd, mert a pilóta és a segédpilóta két különböző irányba repülne. A videó végén megjelenik Vučić:

– Ez lehetne a legrosszabb rémálom. A mi országunk, úgy mint ez a repülőgép, két ember vezetésétől függ. Az elnökétől és a miniszterelnökétől. Ha ez a két ember két különböző irányba vezeti az országot, nem tudjuk tartani azt a stabil útvonalat, amelyen jelenleg haladunk.

A videó megjelenésével az internetezők több hasonló politikai videóra bukkantak, plágiumról beszélnek, és arról, hogy Vučić stábjának egy régi ötletet adtak el. Talán ez az ukrán videó hasonlít legjobban a fenti szerbre. Azzal a különbséggel, hogy itt a nép erejét, az összefogás jelenőségét hangsúlyozzák ki az első osztályon utazó „elittel” szemben, ahova a pilóták is tartozni szeretnének. Míg tart az első osztályon a dínomdánom, a gép zuhanni kezd…