Pénteken lejárt a gyűjtésre rendelkezésre álló 30 napos határidő, és a Momentum Mozgalom le is adta a Fővárosi Választási Irodán az összes aláírást, amelyet a budapesti NOlimpai-kampány alatt gyűjtött az olimpiai népszavazás kiírásáért. A szükséges 138 ezernél sokkal több, 266 151 aláírás született, írja az index.hu.

A Momentumnak jól sikerült a gyűjtés: 266 151 aláírást adott le hivatalosan.

Ezt a Momentum elnöke, Fekete-Győr András jelentette be a leadáskor. Azt mondta a gyűjtésről, hogy a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb időszaka volt.

A most leadott aláírások között biztosan akad érvénytelen, az eddig népszavazási aláírásgyűjtések tapasztalatai alapján az aláírások negyede-ötöde ilyen-olyan okok miatt érvénytelen szokott lenni.

Mostantól 45 napja van a Fővárosi Választási Irodának, hogy ellenőrizze az aláírásokat.

A Momentum december végén nyújtotta be a kérdést, és január közepén kezdte el gyűjteni az aláírásokat. Ebben a baloldali pártok is segítették őket. Az LMP 33 746 aláírást adott le, az Együtt 10 487, a Párbeszéd 10 ezer aláírást adott át.

Az MSZP nyilvános átadást nem tartott: Szanyi Tibor magánakciója 170 aláírást tartalmazott, és Kunhalmi Ágnes, a párt budapesti elnöke azt mondta, az MSZP-sek egyenként adják oda a gyűjtött aláírásokat, az ő konyhaasztalán épp 700 aláírás volt, amikor nyilatkozott.

Tarlós István péntek délelőtt úgy nyilatkozott, hogy ha tényleg lesz népszavazás, vagy összegyűlik elég aláírás, akkor személy szerint elgondolkodik, nem kéne-e visszavonni a pályázatot. Fekete-Győr András azt mondta az aláírások leadásakor: „Gyávaság és árulás lenne, ha ezt visszavonnák.” A Momentum szerint nem szabad az emberek kezéből kicsavarni a döntés jogát, a budapestiek ugyanis kinyilvánították, hogy népszavazást akarnak.

Fekete-Győr a Jobbiknak is üzent. Szerinte ideje lenne, hogy a Jobbik is átgondolja az álláspontját, és beálljon az olimpia ellenzői közé. A Momentum elnöke szerint a Jobbik sok támogatója is aláírta a népszavazási íveket.

(Az index.hu nyomán)