A VMSZ „a vajdasági magyar közösség érdekeit szem előtt tartva” Aleksandar Vučić kormányfőt támogatja az előttünk álló elnökválasztáson. Erről pénteken közleményben értesítették a közvéleményt.

– A Vajdasági Magyar Szövetség elnöksége, a hónap elején a VMDP és a MEP elnökével való találkozón elfogadott megállapodást is alapul véve, megvitatta a köztársasági elnökválasztás kapcsán kialakult aktuális politikai helyzetet.

A VMSZ elnöksége a vajdasági magyar közösség érdekeit szem előtt tartva úgy döntött, hogy a kormánykoalíció által is támogatott jelöltet, Aleksandar Vučić kormányfőt, a Szerb Haladó Párt köztársasági elnökjelöltjét támogatja.

A szerb belpolitika viszonyrendszerei, a jelenlegi érzékeny társadalmi helyzet, valamint a számos nehézséget okozó, általános értékválsággal küzdő Európai Unió felé történő csatlakozási folyamat megköveteli, hogy minden politikus a polgárok és közösségek biztonságát és az ország stabilitását tartsa elsősorban és mindenek előtt szem előtt.

A VMSZ elnöksége egyhangúlag döntött Aleksandar Vučić köztársasági elnökjelölti támogatása mellett, mert személyében nem csak az uniós csatlakozási folyamat iránt elkötelezett, a szerb—magyar bilaterális jó viszonyt építő politikust és a magyar közösség prosperálásának támogatóját látja, hanem a Szerb Haladó Párt jelöltjét is.

Az SZHP pedig, amely az ország legnagyobb támogatottsággal rendelkező és a hatalmat az elmúlt időszakban gyakorló pártja, a VMSZ-szel való koalíciós szerződést, ezáltal pedig a magyar közösség érdekeit tiszteletben tartotta – írják a közleményben.

A többi vajdasági magyar párt és szervezet még nem foglalt állást az ügyben, kit támogat az elnökválasztáson.