A Szerb Haladó Párt elnöksége kedden megtartott ülésén úgy döntött, hogy Aleksandar Vučićot jelöli a szerbiai elnökválasztásokon. A döntést ellenszavazat nélkül hozták meg – jelentette a B92. A párt kedd délutáni elnökségi ülése után Nebojša Stefanović belügyminiszter annyit mondott az újságíróknak, hogy „Vučić, egyhangúlag”, vagyis ezek szerint az elnökség támogatta a miniszterelnök jelöltségét, írta az N1 televízió. Az ülés zártkörű volt és egyetlen napirendi pontként az elnökjelölt személyéről döntöttek. Vučić akkor még nem nyilatkozott, csak annyit mondott, hogy készül egy közlemény, abban benne lesz minden.

A hamarosan kiadott közleményükben a haladók leszögezik: a párt elnöksége a párt főbizottságának azt javasolja, hogy Szerbia elnöki tisztségére jelölje a jelenlegi kormányfőt.

Hangsúlyozzák ugyanakkor azt is, hogy Vučić vállalja: folytatja az egyeztetéseket Tomislav Nikolić elnökkel és megpróbálja „a Szerb Köztársaság minden felelős tényezőjének teljes állami egységét biztosítani annak érdekében, hogy Szerbiát megvédje a múlt erőitől és biztosítsa további fejlődését”. A haladók elnökének, Aleksandar Vučićnak feladata továbbá, hogy tárgyaljon a párt minden partnerével, hogy biztosítsa a minél szélesebb körű támogatást, amely szavatolhatná a sikert az elnökválasztáson.

A haladók főbizottságának ülése pénteken, február 17-én lesz.

Ivica Dačić, a Szerbiai Szocialisra Párt elnöke szerint az, hogy a választás Vučićra esett, az „egyetlen racionális és logikus” megoldás. Dragan Marković Palma, az Egységes Szerbia elnöke közölte, hogy a szocialistákkal egyetemben támogatni fogja Vučić jelöltségét.

A Vajdasági Magyar Szövetség, amely ugyancsak a haladók szövetségese, egyelőre nem nyilatkozott arról, hogy tudja-e támogatni a jelenlegi kormányfő elnökjelöltségét.