A zentai önkormáyzat mintha csak Mathieu Kassovitz Gyűlölet cimű filmjében elhangzó vicc főhőse lenne, aki leesik egy toronyház ötvenedik emeletéről, majd zuhanás közben azzal nyugtatja magát, hogy: eddig minden rendben, eddig minden rendben, eddig minden rendben…..

Az elmúlt alig fél éves időszakban több olyan botrányos döntést fogadtak el a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt képviselői, amelyek nemcsak az aktuális ellenzéknél, a kicsit is jobb érzésű zentai polgároknál, hanem – egy esetben – még a tartományi ombudsmannál és a köztársasági esélyegyenlőségi biztosnál is kiverték a biztosítékot.

Mindez még akkor kezdődött, amikor a polgármester csak férfiakat javasolt a községi tanács tagjainak. Az ellenzékben lévő Demokrata Párt, a Magyar Mozgalom és a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, illetve a Magyar Polgári Szövetség képviselőcsoportjának a tagjai még a tanács kinevezése előtt figyelmeztették a hatalmon lévő képviselőket, hogy ez sérti a nemek egyenjogúságáról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit, s ezért a kinevezések hatályon kívül helyezését javasolták. Azonban, ahogyan várható is volt, a többségben lévő koalíció képviselői mégis áldásukat adták a kinevezésekre. Ezt követően az ellenzék a tartományi ombudsmannál tett panaszt az eljárás kapcsán, aki nekik adott igazat, a zentai önkormányzat azonban alaptalannak minősítette az ombudsman figyelmeztetését, s nem vette figyelembe a jogvédő ajánlásait. Ezek után azonban ez év január végén Brankica Janković esélyegyenlőségi biztos is elmarasztalta a zentai önkormányzatot, illetve a községi képviselő-testületet, s a szerbiai médiumoknak továbbított közleménye szerint Zenta község képviselő-testülete a polgármester, az alpolgármester és a községi tanács tagjainak megválasztásánál nemi megkülönböztetést alkalmazott, és ezzel megszegte a nemek egyenjogúságáról szóló törvény és a megkülönböztetés tiltásáról szóló törvény rendelkezéseit.

Jogos lenne a feltételezés, hogy ezek után az önkormányzat belátja tévedését, és a községi tanácsban a hölgyeknek is helyet ad. Ezzel szemben Tatjana Balo, a községi képviselő-testület elnöke szerint nincs alapja az esélyegyenlőségi biztos észrevételének, mert a községi közigazgatás szerveiben igenis vannak hölgyek, és (legalábbis szerinte) csupán egy politikai játékról van szó, amelybe egyes állami szervek is bekapcsolódtak, csak azért, hogy felhívják a figyelmet arra az időszakra, amikor az ellenzék képviselői voltak hatalmon. Ezután az egyre divatosabb „haladó párti újbeszéd” stílusában az ellenzéket kezdte el okolni, az előző hatalom által elkövetett „hibákat” sorolni. Konkrétan például azt, hogy a Sportcsarnok felépítése eredetileg 280 millió dinárba került volna, de ehelyett 800 milliót költöttek a projektumra. Nos, a kkt elnöke csupán arról feledkezett meg, hogy a Sportcsarnok alapkövének az elhelyezésekor, illetve a létesítmény átadásának a pillanatában koalíciós partnerük, a VMSZ is hatalmon volt…

Maradva azonban a témánál: a nemek egyenjogúságáról szóló törvénynek a kérdést taglaló, 37. szakasza értelmében a tisztségekre történő kinevezések alkalmával a nemek egyenjogúságát a hatalmi és a pénzügyi és más intézmények MINDEGYIK szervében biztosítani kell. És nem feltétlenül kell jogásznak lenni ahhoz, hogy az ember megértse, hogy a rendelkezés értelmében nem elég a közigazgatásban biztosítani a hölgyek és az urak megfelelő arányát, hanem erre a tagoknak a községi tanácsba történő kinevezésénél is oda kell, vagy legalábbis oda illik figyelni.

Hasonló problémák egyébként más vajdasági önkormányzatokban is felmerültek, s nem sokra rá korrigálták is ezt a problémát. Ezzel szemben a zentai vezetés hajtja a magáét, és inkább dacos kisgyerekként viselkedik, aki ellen az egész világ összeesküdött.

Persze nemcsak az önkormányzat „nőügye” az, ami Zentán felborzolja a kedélyeket. A város polgárainak jelentős része sokkal inkább elsősorban a távfűtés körül kialakult évtizedes gondok miatt fúj a város vezetésére. A remélhetőleg múlófélben lévő rendkívül hideg tél tovább fokozta a problémákat. A felhasználók arra panaszkodnak, annak ellenére, hogy fizetik a fűtést, még sincs elég meleg, s mind többen gondolkoznak azon, hogy jövőre alternatív megoldást keresnek a lakásaik, családi házaik fűtésére. Az illetékesek persze több alkalommal cáfolni próbálták, hogy gond lenne a szolgáltatás minőségével, persze nem túl sok sikerrel. A közelmúltban jelentették be egy önkormányzati sajtótájékoztatón, hogy a távfűtést végző Elgas Közvállalat tartozásai miatt leállhat a szolgáltatás. A Szerbiai Gázszolgáltató (Srbijagas) ugyanis zárolta a vállalat folyószámláját, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem törlesztik a mintegy 28 millió dináros tartozásukat, leállítják a rendszer működtetéséhez szükséges gáz biztosítását. A községi vezetés haladó párti vezetői, azzal, hogy felszólították a felhasználókat, fizessék ki tartozásaikat, igencsak sajátos módon kezelték az ügyet. Nem hivatalos információk szerint ugyanis elsősorban nem a lakosság az, aki nem rendezi a számláit, hanem éppen az önkormányzatnak és a közintézményeknek vannak komoly adósságaik a gázszolgáltató irányába. Az enyhe idő beálltával az illetékesek újabb szintre emelték a probléma megoldását és olyan hőfokú vizet engedtek a rendszerbe, amivel inkább hűteni, mint fűteni lehet. Persze ezt a zentai polgárok sem hagyták szó nélkül, izzani kezdtek a közösségi oldalak. A legtalálóbb talán annak a zentai fiatalembernek a megjegyzése volt, aki arra kérte ismerőseit, aki csak teheti, rejtse el az illetékesek elöl az időjárás előrejelzésről szóló híreket, mert amennyiben a televízióban azt látják, hogy a legmagasabb hőmérséklet +10 fok lesz, akkor aznap a minimum minimumára állítják a fűtést, és éppen csak arról feledkeznek meg, hogy a házak, lakások, iskolák, óvodák az éjszakai 3 fokban képesek kihűlni. Bejegyzése valóságos hozzászólás-cunamit indított el, amelyből azért elég pontosan le lehetett mérni a zentai lakosság hangulatának hőfokát…

Eddig minden rendben, eddig minden rendben… Minden rendben? Az ezzel a probléma, hogy nem a zuhanás számít, hanem a leérkezés.