Korai tavasz jön – így nyilatkozott a szegedi és a budapesti állatkert medvéje is. Punxsutawney Phil, az amerikai mormota viszont tisztán, világosan látta az árnyékát, és azt mondta, hogy még hat hét vár ránk a télből.

Február második napja a katolikus egyházban Gyertyaszentelő Boldogasszony ünnepe, ekkor szentelik meg a templomokban a gyertyákat, Mária ezen a napon, negyven nappal születése után mutatta be a templomban a kis Jézust.

A rómaiaknál a tavasz kezdetét jelző nap volt. A gabona istennőjét, Cerest ünnepelték.

Bácskai hagyomány, hogy az újszülöttek szobájában ezen a napon megszentelt gyertyát gyújtottak, ami addig a napig égett, amíg meg nem keresztelték a kisgyermeket, így a gonosz lelkek nem tudták elrabolni.

A budapesti állatkert medvéje (Fotó: VSZ/Szabad Magyar Szó)

A budapesti állatkert medvéje (Fotó: VSZ/Szabad Magyar Szó)

Több néphagyomány kötődik a mai naphoz, legismertebb természetesen a medve az árnyékával, de a pacsirtára is lehet figyelni: ha ma énekel, akkor később majd hosszan hallgat.

Német nyelvterületen a borzokat vagy sünöket üldözik az időjósok ilyenkor. Amerikában pedig – éppen német bevándorlóknak köszönhetően – a mormotát zaklatják ezen a napon, hajnalban – immár százharminc éve.

Hogy mióta is lessük a medvét, nem lehet pontosan tudni. Jókai részletesen ír a medvenapról az Új földesúr című regényében, de előtte Victor Hugo is említést tett róla a Nyomorultakban és már egy 17. századi, Liege-i Almanach is ír róla.

A legendával ellentétben a medvék nem igazából alszanak mély álmot, nem hibernálódnak, inkább csak energiatakarékos üzemmódban való szunyókálásról beszélhetünk. Akármikor nagyon gyorsan aktívvá válhatnak, pláne ha valami fenyegetést észlelnek.

A világ meteorológia-fővárosa (Fotó: VSZ/Szabad Magyar Szó)

A világ meteorológia-fővárosa (Fotó: VSZ/Szabad Magyar Szó)

A mormotát viszont pontosan tudjuk, 1886 óta kérdezgetik Punxsutawney-ban, egy pennsylvaniai kisvárosban. Phil, a világ leghíresebb mormotája azért él ilyen sokáig, mert nyaranta iszik egy bizonyos csodaitalból.

Punxsutawney büszkén hirdeti magát úgy, mint „a világ meteorológiai fővárosa”. Pedig a városka neve indián szóból származik, és mindössze annyit jelent, hogy bársonylégy. Az időjós mormota azonban sokkal ártalmatlanabb.

A ma reggeli jóslat a helyszínről (magyarul szinkronhanggal):