Magyarország gyászolja a buszbalesetben életüket vesztett fiatalokat. Hétfőn reggel nyolc órakor megkondult az ország legnagyobb harangja a Szent István-bazilikában. Az Országház előtt, a Kossuth téren vonták föl Magyarország lobogóját, majd eresztették félárbócra, katonai tiszteletadás mellett, Orbán Viktor miniszterelnök, Áder János köztársasági elnök és Kövér László házelnök jelenlétében. A megemlékezés végén Bíró László katolikus tábori püspök szólt néhány szót és mondott rövid imát. A középületeken ma gyászlobogót kell kifüggeszteni, az iskolákban pedig megemlékezést kell tartani.

A Szinyei Merse Pál Gimnázium előtt gyűlnek a mécsesek, virágok, fotók. Az utcát a rendőrség lezárta a forgalom elől a megemlékezések miatt. Áder János köztársasági elnök és felesége délelőtt egy-egy szál fehér rózsát helyezett el az épületnél.

Mint ismeretes, január 20-án este, Verona és Velence között történt a súlyos baleset, melynek során a Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait szállító busz egy felüljáró pillérének ütközött és kigyulladt. A fiatalok Franciaországból, egy sítáborból tartottak hazafelé. Tizenhatan meghaltak, többen súlyos, néhányan könnyebb sérülést szenvedtek. Az egyik kísérő tanár, aki az égő buszból mentette a gyerekeket, a sajátjait már nem tudta kimenteni: fia és lánya is meghalt a tragédiában.

Magyarországra folyamatosan érkeznek külföldről a részvétnyilvánítások, államfők, külügyminiszterek együttérzésükről biztosítják a hozzátartozókat. Többek között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Kirill orosz pátriárka is kifejezte részvétét.

A vizsgálat folyamatban van, úgy Magyarországon, mint Olaszországban.

 

(A fotókat a Szabad Magyar Szó budapesti munkatársa készítette.)