Washingtoni idő szerint pontosan délben Donald John Trump letette az esküt és az Egyesült Államok 45. elnökévé lépett elő, majd megkezdte ünnepi beszédét. Abban a pillanatban az ég is elsírta magát: a Kapitólium és az erre az alkalomra szinte hihetetlenül csak félig-kétharmadig megtelt nemzeti sétány fölött gomolygó sűrű felhőkből eleredt az eső.

És az égnek mintha igaza lett volna: Donald Trump az elnöki beiktatások történetének legradikálisabb, legdurvább, legkomorabb beszédét adta elő. Az amerikai történelem eddigi teljes egészét semmibe véve meghirdette egy új korszak kezdetét, amikor „a politikusoktól az emberek kezébe kerül a hatalom”. A populista demagógia példabeszéde ez egy olyan újonc politikustól, aki milliárdos haverjaival meg nyugalmazott tábornokokkal tömte meg kabinetjét.

Trump a világot is megfenyegette. Szerinte mindeddig az egész világ kizsákmányolta Amerikát, miközben az USA folyamatosan szegényedett, mindenki más hízott az amerikaiak zsírján. Miközben az USA felerősítette más országok hadseregét, addig saját fegyveres erejét romba döntötte. Miközben Amerika megvédte mások határait, addig a világ semmibe vette Amerika határait. Trump szerint „ebben a pillanatban mindez véget ért”: Ezentúl minden Amerika érdekében fog történni. Amerika újra erős, újra gazdag, újra nagy lesz.

„Amerika most elkezd győzni, és úgy fog győzedelmeskedni mindenben, mint még soha” – figyelmeztette „az összes külföldi fővárost” az új amerikai államfő.

Rövid, de agresszív beszédében Trump egyetlen szóval sem ismerte el választási ellenfelét, Hillary Clintont, aki férje mint volt elnök oldalán ott ült a díszemelvényen. Ez is egy olyan szokatlan apróság volt, amely újra bizonyította, hogy ez a valóságshow-hős milliárdos ingatlanmágnás, nárcisztikus különc, cseppet sem változott, amióta az amerikaiak kisebbsége (Clinton 2,8 millióval több szavazatot kapott) elnökké emelte.

Új korszak kezdődött Amerikában – amelytől valóban retteghet a világ. Ha valaki eddig azt hitte, hogy Amerika rákényszeríti akaratát mindenki másra, akkor most azt várhatja, hogy Amerika mindig és mindenütt, mindenben győzni fog. Mert ezt parancsolja a valóságshow-hős új államfő.

Amerika ismételten bebizonyította, hogy a végtelen lehetőségek hazája: szinte akárkiből elnök lehet – ha elég nagyot tud mondani és elég pénze van. Aztán meg majd meglátjuk.


UTÓIRAT: Vigaszdíjként tekintsük az első külföldről származó First Ladyt! A volt Jugoszlávia egy szocializmusban született szlovén szoborszépség képében elfoglalta a Fehér Házat…


FRISSÍTÉS: Olvassa Trump beszédének fordítását teljes egészében!