Aleksandar Vučić azon kijelentése, miszerint a belgrádi Savamala negyedben símaszkos egyének által elkövetett rombolás egy kitaláció, az év hazugsága lett az Istinomer év végi szavazása alapján. A portál, amely a politikusok kijelentéseit és azok beteljesülését, illetve igazságtartalmát vizsgálja, az olvasók véleményét kérte ki a tavalyi év legnagyobb politikusi mellébeszélése kapcsán. A szavazásban több mint 3700 olvasó vett részt, ebből 1440-en voksoltak úgy, hogy a kormányfő azon nyilatkozata viszi el a 2016-os pálmát, amely szerint a Hercegovinai utcában lévő objektumok ledöntését végző személyek nem viseltek símaszkokat.

Ez azt is jelenti, hogy a polgárok nyilvánvalóan nem felejtették el a szemtanúk vallomásait, akik fekete maszkot viselő személyeket láttak április 24-én a választások éjszakáján, akik több objektumot is ledöntöttek a főváros Savamala negyedében.

A szavazáson a második helyet is a kormányfő szerezte meg, azzal a kijelentésével, amely szerint a kormány nem adott 10 ezer euró munkásonkénti szubvenciót a külföldi beruházóknak. Az Istinomer utánajárásából kiderült, hogy a Falke vállalatban minden egyes munkahely után 35 ezer eurós támogatást adott a kormány a beruházónak, és számos más esetekben is 10 ezer eurótól nagyobb összeget fizettek ki dolgozónként.

A dobogó harmadik helyén ugyan nem a kormányfő áll, de pártjának tisztségviselője. Aleksandar Martinović a párt köztársasági frakcióvezetője azt nyilatkozta, hogy a fentebb említett városrész-rombolás elleni tiltakozó megmozduláson nem volt több, mint 200-300 tüntető, noha több ezren vonultak az utcára.

Az Istinomer portál a 2016-os év során majdnem 200 kijelentést értékelt, ezek többsége – több mint 140 nyilatkozat – negatív értékelést kapott.