Az elmúlt húsz év emblematikus kütyüivel és koktéljaival nosztalgiázhatnak a mindenkori gólyabulizók csütörtökön este a szabadkai Pogon-Arija klubban. A gólyák és a tanév köszöntése alkalmából a szervezők: Boros Gyevi Csongor és Német Tamara mesélnek az idei jubileumi buliról, az első Gólyabulik hangulatát és a közösségi rendezvény meghonosodásának első állomásait pedig Molnár Edvárd, a VIFÓ egyik alapítója eleveníti fel a Szabad Magyar Szónak.

· Kitesznek magukért a szervezők a jubileum alkalmából? Miben lesz különleges a 20. Gólyabuli?

Német Tamara és Boros Gyevi Csongor szervezők

Német Tamara és Boros Gyevi Csongor szervezők

Német Tamara: Interaktív bulit szervezünk, izgalmas játékokkal és programokkal. Az elmúlt húsz év legjobb bulijainak hangulata nemcsak a zenén, de a kellékeken és a díszítésen keresztül is megjelenik majd a szórakozóhely különböző pontjain, lesznek tamagotchik, floppy-lemezek és a régi cd-k is. Megpróbáljuk feleleveníteni a 90-es és a 2000-es éveket, de természetesen teret kap a 2010 utáni életérzés is.

· Bárki előtt nyitott ez a buli vagy csak a felsőoktatásban résztvevők, régebbi és mostani gólyák mehetnek el?

N.T.: Alapvetően az elsős egyetemistákat ünnepeljük és köszöntjük, de a felsőévesek mellett igyekszünk megcélozni a mindenkori gólyákat és mindazokat, akiknek jelentettek valamit az elmúlt húsz év gólyabulijai.

· Milyen helyszínen szervezitek meg az évfordulót?

Boros Gyevi Csongor: Az idei helyszín is a Pogon-Arija lesz, ami azért felelt meg a nekünk, mert három részre tudjuk osztani a teret, így egy-egy korszakot külön is megjeleníthetünk az elkülönített területeken. Másrészt pedig egy kipróbált teremről van szó, ahol korábban is jól érezték magukat a gólyabulizók. Az is fontos szempont, hogy nagy férőhelyes a klub, így sok embert tudunk majd fogadni.

· Kik a fellépők?

B.Gy. Cs.: A Gólyabuli egyik fellépője a Vajdaságban közkedvelt Phrenia együttes lesz, őket követi a Brains, Magyarország egyik legsikeresebb elektronikus zenét játszó koncertzenekara, a harmadik fellépőnk pedig DJ Bosznai, aki egyben a VIFÓ tagja is.

· Lesz még valamilyen meglepetés?

N.T.: Igen. Persze, nem árulhatok el mindent, de az egyik különlegesség a három évtized ízeit adó koktélsorozat, a Gumimaci-szörp, a Csodaszirup és az Aladdin. Hozunk régi komputereket és játékokat is, amik természetesen működnek is majd. Szóval fergeteges buli előtt állunk.

Élő koncertekkel és többezres tömeggel kezdődött a gólyabulik története.

· Milyen volt az első Gólyabuli?

vifosMolnár Edvárd: Nagyon emlékezetes. Három nagyszabású koncertet sikerült elhozni Szabadkára, fellépett Lajkó Félix, a Korai Öröm és a Republic. Emlékszem, hogy annyira tartottunk attól, hogy nem lesz közönség, hogy mi is vettünk belépőjegyeket. Aztán amikor több száz fiatal érkezett a sportcsarnokhoz, felengedtek a szervezők is, és hajnalig tartott a buli.

· Mi adta az ötletet?

M.E.: Korábban ilyesmi nem volt Vajdaságban. Magyarországon nagy hagyománya van a gólyabáloknak, valószínűleg innét az ötlet. Szabadkán is voltak egyetemista koncertek, de a Vajdasági Ifjúsági Fórum megalakítása után döntöttük el, hogy legyen egy igazi nagy durranás az évben, egy itteni gólyabuli.

· Nem voltak közösségi portálok sem. Hogyan szerveztétek meg a bulit?

M.E.: Magától szerveződött a dolog, voltak ugyan plakátok, rádiós szereplések, de leginkább egymás hívták el a fiatalok, ahogyan ma is, csak akkoriban élőben, nem pedig mobilon és interneten keresztül. De így is jöttek mindenhonnan, egész Vajdaságból érkeztek egyetemisták, végzős középiskolások.

· Szerinted milyen lenne a 90-es évek koktélja?

M.E.: Akkoriban nem voltak a maihoz hasonló koktélok, mi vörösboros kólát vagy a jupit ittunk, szóval az első Gólyabuli igazán autentikus itala a bambusz vagy a Mussolini lehetne.

· Szerinted meddig lesznek még Gólyabulik?

M.E.: Bízom benne, hogy minél tovább. Már a kezdetekkor attól volt sikeres a rendezvény, hogy lelkes fiatalok szervezték a koncerteket. Sokan közülük a VIFÓ önkéntesei közül kerültek ki, vagy éppen fordítva, a gólyabulik fiataljai csatlakoztak később az ifjúsági fórumhoz és vitték tovább a hagyományokat. Amíg lesz magyar egyetemista Vajdaságban, addig Gólyabulinak is lennie kell.

A Vajdasági Ifjúsági Fórum jubileumi rendezvénye december elsején este 10 órakor kezdődik Szabadkán a Pogon Klubban, a bulira éjfél előtt tud bemenni a közönség, később már nem fogadnak érkezőket. Jegyek a helyszínen is kaphatók. Bővebb információ a vifo.rs oldalon.

vifo