Vannak szerepek, amelyekből nem lehet kibújni, Janklovics Péternek ilyen a Prodidzsáj-srác, sokéves színházi munka és stand-upos poén sem feledteti velünk a susogós trénerkában hadováló szigetellenes reklámarcot, aki fonetikusan olvassa fel a plakáton szereplő „ismeretlen” zenekarokat. De miért is felejtenénk el? Még ma is röhögünk Janklovics Péter zseniális macsóján, szombaton pedig alkalmunk volt megismerni a szinte minden zenei műfajt kifigurázó humoristát is.

· Az országos ismertséget a Sziget-reklám hozta meg neked, nyilván azóta is sokan ezzel azonosítanak. Sikerült kitörni ebből a skatulyából?

janklovics-_dsc3477_resizeHát annyira, hogy most te is ezzel jössz, így hét év távlatából. Hogy mennyire tudtam? Azóta csináltam más dolgokat is, az pedig mindössze egy nap forgatás volt.

· Ha az embereket megkérdezed, ők tudják, hogy te stand-up komikus és színész is vagy?

Hát, remélem, hogy igen.

· Életrajzi adataidból kiderül, hogy szerepeltél a Szomszédok című kultikus sorozatban. Milyen karaktert alakítottál?

Igen, a 289. epizódban egy barátommal lövöldöztünk a verebekre légpuskával, amikor az erdészeket alakító Trokán Péter és megboldogult Kun Vilmos elkaptak bennünket.

· Ez egy epizódnyi szerep volt?

Hát inkább úgy mondanám, hogy egy 10–17 másodperces epizód volt az én életemből, de hát ez 1997-ben volt, akkor 20 éves voltam.

· Egy interjúban olvastam, hogy úgy indult a stand-upos karriered, hogy egy barátod megszervezett három fellépést a tudtod nélkül. Hogyan emlékezel erre ma vissza?

Hát ez érdekes volt. Az akkor még nem ilyen jól szervezett fellépés volt, mint most bármelyik. Egy kiskocsmában történt, és én bátorítónak kikértem egy sört magam mellé. Tehát egy pultnál támaszkodtam, és sörözés közben mondtam a poénokat. Mivel meg sem volt hirdetve, így aki az utcáról bejött, az azt láthatta, hogy egy kretén áll sörözés közben a pultnál, és fennhangon ilyeneket mond, hogy „no, elég hozzá annyi, hogy így meg úgy…”. Fura volt, de nagyon jó iskolának bizonyult, mert annál nehezebb már nem lehet, mint akkor.

· Nyilván előre megszerkesztett műsorral állsz a közönség elé. Mennyit improvizálsz?

Ez a közönség reakcióitól is függ. Vannak elemek, amikor őket kérdezgetem, ez egyértelműen improvizatív, mert nem tudom előre, mit válaszolnak majd.

· Gyakran lépsz fel zenés produkcióval, használsz looper-pedált, itt ez a Duma swing is, és van egy olyan jeleneted, amelyben a lemezlovasok elé tartasz görbe tükröt. Sokat diszkóztál fiatalon, esetleg zenéltél?

Nem, semmi ilyesmi, nagyon szeretem a zenét gyerekkorom óta. Emellett vidéki színházakban játszottam nagyon sokat, és gyakran szerepeltem zenés darabokban.

· Mostanában mivel foglalkozol?

Jelenleg nagyon sok produkcióban vagyok benne. Ami a színházat illeti, a Jurányi inkubátorházban játszom Budapesten A férfiak szexuális világa című nagysikerű előadásban Bánki Gergellyel és Vinnai Andrással. Most volt a bemutatója a Szabadság FM című színdarabnak, amit Dömötör Tamás rendezett, és Pallagi Melittával szerepelünk benne. Ez egy ’56-os darab, ezt játsszuk országszerte. A Dumaszínházban megy a sima stand-up, a Duma swing Kovács András Péterrel és Illés Ferenccel, a Belül semmi című kabaréban is szerepelek, és a Duma Impróban is. Ja, és játszom a TÁP Színház Korrup Schőn című előadásában is.

· Állásinterjúban szokott szerepelni ez a kérdés: hol látod magadat 20 év múlva?

Nem tudom, én próbálok bizakodó lenni, remélem, még életben leszek.