Tizenhárom évvel ezelőtt kezdő újságíróként magam is jártam a magyarországi Köztes átmenetek című kiállításon, amely alapul szolgált az Exspecto Mentálhigiéne Alapítvány Metamorphozis – drog című kiállításához is, amit azóta harmincezer fiatal látott. Óriási hatással volt rám akkor az a kiállítás, ahogyan azóta is rengeteg tudást és tapasztalatot köszönhetek az Exspectónak. Családsegítő programjaik, a Születés Hete, a Manó kuckó, és más, a család egységét támogató rendezvényeik nagyon sok szabadkai szülő számára minden évben várt és megkerülhetetlen rendezvényekké nőtték ki magukat. Az alapítvány tízéves fennállását ünnepli az idén.

Joó Horti Lívia, az alapítvány projektigazgatója a jubileum kapcsán tartott sajtótájékoztatón elmondta, a Metamorphozis kiállítás adta az alapját az alapítvány programjainak tíz évvel ezelőtt.

– A drogmegelőzést tűzte ki célul, s köré nagyon sok program épült, az önsegítő csoportoktól kezdve a vitafórumokon keresztül a képzésekig. Megalakult az anonim alkoholisták klubja, ami nagyon fontos Szabadka életében. A másik program, ami folyamatosan jelen van, az a gyermekbántalmazás, valamint a kortárs és a partneri agresszió kezelése. Célunk lenne, hogy egy ugyanilyen kiállítást tudjunk működtetni, egyre inkább az látszik, hogy erre nagy igény van. Nagyon lényeges számunkra a korai prevenciós program, a szülőségre való felkészülés, a deviáns viselkedések száma nagyon szorosan összefügg ugyanis azzal, hogy milyen volt a korai kapcsolat a szülővel. Folyamatosan nagy az érdeklődés az egyéni pszichoterápiás beszélgetésre is. Emellett pedig négyévente elvégezzük azt a nagy felmérést a fiatalok között, amely a különböző szerek használatát illeti. Ezeket a programokat mindenképp megpróbáljuk megőrizni. A jövőbeni terveinket azonban nagyban korlátozza, hogy csupán hárman dolgozunk itt és az anyagi keretek is szűkösek. Ötletek vannak, a tudásunk megvan hozzá, meglátjuk, hogy a lehetőségek mit hoznak – nyilatkozta Joó Horti.

Háy Éva, a magyarországi Köztes átmenetek című kiállítás megálmodója nagyon sokat segített, amikor Szabadkára el akarták hozni ezt a kiállítást. A tartományi titkárság támogatásával vásárolták ezt meg, a város pedig a berendezésében segített. A Metamorphozis-drog című kiállítást a hetedik és nyolcadik, illetve a középiskolások első osztályosai látogatják, két órán át tart a vezetés a kiállításon keresztül, tizenötös csoportokban, évente pedig mintegy háromezer fiatal látja a kiállítást.

– A korai kötődéshez kapcsolódó programjaink megszervezése mellett azért döntöttünk, mert bebizonyosodott, hogy életünk első szakasza milyen erőteljes kihatással van további életünkre, illetve a kapcsolatunkra a családunkkal, elindul-e egy egészséges szocializáció, egy egészséges kapcsolat nem csak a családdal, hanem később minden emberi kapcsolatunkban. Amennyiben a szülő nem érzi kompetensnek magát, ezt később nagyon nehéz kezelni. Ezért indult el a programunk, amelynek a neve Új kihívások, várandósság, szülés, szülőség, az elmúlt négy évben nagyon sokat dolgozunk a szülőkkel, azokkal, akiknek kicsi gyermekeik vannak, akik még nem járnak intézményekbe – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Háy Éva az Exspecto tíz éves fennállása kapcsán kiemelte, Magyarországon sem ismer, pedig van rálátása az ottani prevenciós szervezetekre, ilyen széles spektrumú szervezetet.

– 2003-ban volt itt a kiállítás Szabadkán, négy hétig akartunk maradni, de végül nyolc hét lett belőle, majd bombaszerűen megérkezett hozzánk az önkormányzat képviselője két évvel később, hogy ők szeretnék, ha a kiállítást adaptálnánk ide. A kiállítás azonban csak egy keret. Tartalommal a szakemberek és a látogatók töltik meg. Irigykedem, hogy mennyire be tudták ágyazni ezt a programot a diákok körében – mondta Háy Éva.

Ilija Đukanović, a Városi Tanács szociális ügyekkel és egészségüggyel megbízott tagja a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, biztos abban, hogy teljesítették az elvárásokat és a célokat, amelyeket az alapításkor kitűztek. A város ebben az évben is jelentős összegeket különített el az alapítvány támogatására és így lesz ez a jövőben is, ígérte az illetékes.

– A város számára fontos, hogy az Exspecto az egészségügyi és az oktatási intézményekkel együttműködve végezze a munkáját, egy hely, ahová a fiatalok bizalommal fordulhatnak – mondta Đukanović.

(A fotón a Köztes átmenetek című kiállítás részlete)