A magyar labdarúgó-válogatottja Budapesten, a Groupama Arénában világbajnoki selejtezőn fogadta vasárnap este Andorrát, és hozta a kötelező győzelmet a B csoport leggyengébb együttese ellen, hiszen Gera Zoltán, illetve a három Ádám – Lang, Gyurcsó és Szalai – góljával 4:0-ra diadalmaskodott.

Hiába kezdett az elvárásoknak megfelelően támadó szellemben a magyar csapat, uralta a mezőnyt, helyzeteket is kialakított Gyurcsó és Szalai révén, illetve Dzsudzsák Balázs is próbálkozhatott egy húszméteres szabadrúgással, az első félórában nem tudta megtörni riválisa ellenállását. Amikor már a közönség nemtetszését szórványos füttyel kezdte kifejezni, érkezett Gera – akinek a mérkőzés előtt még kérdéses volt a játéka egy sérülés miatt, de végül a kezdőcsapatban kapott helyet –, és a 33. percben megszerezte a vezetést a magyar csapatnak. Dzsudzsák játszotta magát tisztára egy szép csellel, középre adott labdáját az andorrai kapus Gera elé ütötte, ő pedig higgadtan élt az ajándékba kapott lehetőséggel.

Innentől kezdve már nem volt kérdéses a győztes kiléte, főleg azok után, hogy még a szünet előtt sikerült megduplázni az előnyt, Dzsudzsák jobb oldali beadásából Lang gurított a jobb alsó sarokba – a Dijon védőjének ez volt az első gólja a válogatottban.

A megnyugtató előny birtokában megnyugodott a csapat, sokkal koncentráltabban és határozottabban játszott a második félidőben, aminek következtében veszélyesebb, pontosabb és gyorsabb is lett, mint az első negyvenöt perc folyamán, de Gyurcsó, Kleinheisler László és Gera is ziccert hibázott. A 72. minutumban csak sikerült háromgólosra növelni a fórt, Gera játszotta meg mesterien a leshatárról bemozduló Gyurcsót, aki külsővel, tíz méterről betalált – a lengyel Pogon Szczecin légiósa a Lettország elleni találkozót követően sorozatban második meccsén volt eredményes, jelenleg három gólnál jár a nemzeti csapatban.

Maradt muníció a végére is, két perccel a lefújás előtt Stieber Zoltán húzott el a bal oldalon, az alapvonalról a kapunak háttal helyezkedő Szalaihoz passzolt, aki pimasz megoldást választva, sarokkal vette be az andorrai kaput, beállítva a 4:0-s végeredményt.

A szextett másik két meccse is az előzetes várakozások szerint alakult, Portugália magabiztosan, 4:1-re legyőzte Lettországot, Svájc pedig 2:0-s diadalt aratott Feröer ellen. Nem változott tehát a sorrend a csoportban, a helvétek maradtak az élen, a luzitánok a második helyen, Magyarország pedig a harmadik pozícióból várja a márciusi folytatást, amikor a regnáló Európa-bajnok Cristiano Ronaldóék vendége lesz – azon a meccsen nem léphet majd pályára a középpálya motorja, Kleinheisler, mivel Andorra ellen sárga lapot kapott, így egymeccses eltiltás vár rá.

VB-SELEJTEZŐ, B-CSOPORT, 4. FORDULÓ

Magyarország–Andorra 4:0 (2:0)

Budapest, Groupama Aréna, 20 000 néző, játékvezető: Nikolaidesz (ciprusi). Gólszerzők: Gera a 33., Lang a 43., Gyurcsó a 73. és Szalai a 88. percben.

Magyarország: Gulácsi – Bese, Lang, Guzmics, Korhut – Nagy Á., Gera (Böde, 84.) – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber Z., 74.), Gyurcsó (Németh K., 81.) – Szalai. Szövetségi kapitány: Bernd Storck.

Andorra: Gomes – C. Rubio, E. García, Vales, Llovera, San Nicolás – Víctor Rodríguez (Moreira, 83.), Vieira, C. Martínez (A. Martínez, 67.) – Pujol (J. Sánchez, 87.), Aláez. Szövetségi kapitány: Koldo Álvarez.

A csoport további meccsein: Portugália–Lettország 4:1, Svájc–Feröer szigetek 2:0.

1. Svájc 4 4 0 0 9:3 12

2. Portugália 4 3 0 1 16:3 9

3. Magyarország 4 2 1 1 8:3 7

4. Feröer 4 1 1 2 2:8 4

5. Lettország 4 1 0 3 2:9 3

6. Andorra 4 0 0 4 1:13 0

A következő forduló (2017. március 25-én): Portugália–Magyarország, Andorra–Feröer szigetek, Svájc–Lettország.

A magyar mérkőzés góljai: