Október 30-án mutatták be Leonardo DiCaprio dokumentumfilmjét, az Özönvíz előtt (Before The Flood) című alkotást, amelynek már most hatalmas sikere van (10-ből mintegy 8,4-es osztályzatot kapott a nézőktől), hiszen bárki ingyen megnézheti.

A National Geographic Youtube csatornáján közzétett film célja éppen az, hogy minél többen lássák. Eddig valamivel több mint 309 еzren kattintottak a film magyar nyelvű változatára, ami a klímaváltozást, s annak negatív hatásait taglalja. DiCaprio a riporter „szerepében” tűnik fel a filmben, aki egyébként több mint egy évtizede lelkesen kutatja a globális felmelegedés okait, és nagyon lelkes környezetvédelmi aktivista is, valamint az ENSZ békenagykövete is. Olyan híres személyiségekkel beszélget a klímaváltozásról és annak következményeiről, mint Barack Obama, az USA volt elnöke, Ferenc pápa, vagy Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára, de az interjúalanyok között vannak tudósok és olyan befolyásos üzletemberek is, akiknek beruházásaik közvetlen hatással vannak a klímaváltozásra.

before the flood

DiCaprio a riporter „szerepében” tűnik fel a filmben

DiCaprio filmje egyszerű, tényszerű, letisztult és egyben ijesztő.

Ijesztő annak tükrében is, hogy az interjúalanyok közül többen is hangsúlyozzák az Egyesült Államok szerepének fontosságát a globális felmelegedéshez és a környezetvédelemhez való általános hozzáállás tekintetében is. Többen kiemelik, ha Amerika megtenne bizonyos lépéseket, az a világ többi részére is hatással lenne.

A filmben néhány másodpercre feltűnik, az Amerikai Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke, Donald Trump is. Az Özönvíz előtt című alkotásba néhány mondata került be csupán, amikor egy eseményen az újságírók előtt azon viccelődik, ironizál, hogy fázik, miért van itt ilyen hideg, milyen globális felmelegedésről beszélnek itt állandóan?

Donald Trump álláspontja ugyanis az, hogy a globális felmelegedés fogalmát a kínaiak találták ki azzal a céllal, hogy az amerikai ipart versenyképtelenné tegyék. Trump szerint a globális felmelegedés átverés, s megválasztása jó eséllyel megrekeszti majd a folyamatokat, amelyek a Párizsi egyezménnyel (részletek a filmben) megszülettek. Trump még az egyezmény felbontásával is fenyegetőzik, ami ugyan lehet, hogy nem valósul meg, de hogy az USA az elkövetkező időszakban egy dollárt sem költ majd arra, hogy a globális felmelegedés terén lépjen, az biztos.

Amennyiben van szabad másfél órájuk, nézzék meg a filmet, ami nem Amerikáról és Kínáról szól, hanem mindannyiunkról.