A triszkaidekafóbia, vagyis a 13-as számtól való félelmet többféleképpen magyarázzák. A számmisztikában hívők a tizenhármas szám azért „rossz”, mert eggyel több a praktikusan osztható tucatnál, a 12-nél, a keresztény hagyományok szerint a tizenhármas szám azért balszerencsés, mert mert Jézus utolsó vacsorájánál a tizenkét apostollal együtt tizenhárman voltak, köztük Júdás, aki elárulta Jézust, a vikingeknél pedig Loki, az ármányos volt a mitológiájuk tizenharmadik istene.

A tizenharmadik állomásához érkezett a zEtna irodalmi webfolyóirat irodalmi fesztiválja, amelyet az idén, stílusosan a tizenhármas számtól való félelem jegyében szerveznek meg.

A Kimondhatatlan körülírása cím alatt futó összművészeti kavalkád november harmadikán este kezdődik, amikor is a zentai Városi Alkotóházban este hat órától elsőként Bíró Tímea és Szögi Csaba, zentai költő cseverészik el egymással, majd pedig Fekete J. József, zombori irodalmár Vasvári Máriával beszélget. Az első nap zenei körítését Raffai Éva és Halász Arnold ének–zongora-duó hangversenye adja majd. Ugyanezen az estén, az irodalmi fesztivál kísérőrendezvényeként, a Szabadkai Városi Könyvtárban Sári Lászlóval Sinkovits Péter, zentai irodalmár beszélget majd.

Az összművészeti fesztivál második napján 12 órakor, a Zentai Gimnáziumban Végel László, újvidéki irodalmárral Nagy Abonyi Árpád beszélget majd, este fél nyolctól pedig, az adai Szarvas Gábor Könyvtárban az ex sympósok (Bozsik Péter, Józsa Márta, Nagy Abonyi Árpád és Radics Viktória) mutatják be a folyóirat Bácskatáj című tematikus számát. Az irodalmi vulkánkitörés epicentrumában, vagyis a zentai Alkotóházban, este hat órától Csernik Attila Orális élvezetek című kiállítását Szarka Mándity Krisztina, a zentai múzeum művészettörténésze nyitja meg, a folytatásban pedig Virág Zoltán beszélget majd a képzőművésszel. Ezt követően Sinkovits Péter és Sári László beszélgetése következik, majd Virág Zoltán faggatja Csorba Bélát. A zenei körítés keretében ezúttal Balogh Virág László verseit és dalait gondolják újra Balogh Virág László, Zoran Dukić, Miroslav Jovančić, Szerda László és Verebes Ernő alkotta alkalmi zenekar koncertjén.

A rendezvénysorozat utolsó napján, szombaton, délután négy órától Laslo Blaškovićtyal, Vékás Évával Rajsli Emese beszélget, délután öt órától Sirbik Attilával Orcsik Roland beszél, este hat órától Keresztury Tiborral Józsa Márta és hét órától pedig Végel Lászlóval Radics Viktória beszélget. A szombati estét és magát az idei fesztivált is a Lajka együttes (Ács Oszkár, Lengyel Zoltán, Orcsik Roland és Szokol Szilárd) brutal-oral waltz koncertje zárja. A rendezvénysorozat fő támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap, és Zenta Város Önkormányzata. A rendezvény lebonyolításában segítséget nyújt a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ is.